top of page
Søk

Små steg mot store mål


Starten på et nytt år er en fin tid for ettertanke og refleksjon, hva har vært fint i årets som gikk og hva ønsker jeg skal være annerledes når jeg senere ser tilbake på 2019.

Mens julen handler om å fylle på med alt det vi ønsker oss, overflod og raushet, er starten på et nytt år god anledning til refleksjon omkring det vi ikke ønsker å ta med videre, det som tynger oss og holder oss tilbake - både fysisk og mentalt.

Denne praksisen er på mange måter kjernen av hva Ayurveda handler om - balanse på alle områder i livet.

En mørk og fuktig vinter kan lett føre til ubalanser i Kapha dosha. Kapha styres av jord-elementet, som i balanse gjør oss sterke, robuste, trygge, tillitsfulle, kjærlige og omsorgsfulle.

Kapha dosha styrer også immunforsvaret vårt.

Når denne energien blir for dominerende og kommer ut av balanse kan det gjøre at vi føler oss tunge og slappe, tiltaksløse, mørke til sinns og lite fleksible.

Vi holder inne og fyller på - og har vanskelig for å gi slipp...

Mange av oss går det nye året i møte med de beste intensjoner om slanking, trening, nye prosjekter og masse positiv energi. Samtidig kan det være ekstra tøft å skulle sette planene ut i livet på denne tiden.

Ønsker vi å endre, eller sette igang med for mye på en gang, er det lett å falle tilbake og ende opp med en følelse av å mislykkes. Det skaper igjen grobunn for tungsinn, svekker motivasjonen og tiltakslysten, noe som bringer Kahpa ytterligere ut av balanse, og dermed skaper en ond sirkel.

Det fine er at når vi er mer oppmerksomme og forberedt på utfordringene kan vi også tilpasse våre planer og intensjoner slik at vi gjør det enklere å lykkes.

Det aller beste vi kan gjøre er å starte med de enkleste tingene, hoppe over gjerdet der det er lavest - legge til rette for at vi lykkes og dermed opprettholder og øker motivasjonen for å ta neste steg.

Jo bedre fokus vi klarer å skape og jo mindre "støy" fra omgivelsene vi utsettes for, jo bedre er vi også i stand til å etablere og holde på nye vaner. Her kommer noen enkle tips:

- Et fint sted å starte kan for eksempel være å ta "vårrengjøringen" allerede i januar. Når den siste julepynten skal ryddes unna kan du samtidig benytte anledningen til å fjerne andre ting som du ikke trenger, eller som ikke lenger betyr noe for deg. Ryddige omgivelser fremmer mental ro.

- I stedet for å gå høyt ut med planer om trening 5 dager i uken kan du legge inn en 15 minutters tur etter lunsj, eller middag hver dag. Da får du samtidig frisk luft og lys - påfyll av prana som gir ekstra energi og mental klarhet.

- Øk din tilstedeværelse og prioriter sosial tid sammen med venner og familie. Hold en analog kveld i uken hvor du tar deg tid til å lage en sunn og god middag, prøv gjerne en ny oppskrift, eller test ut noen nye råvarer. Ta deg ekstra tid til å nyte maten slik at sansene dine skjerpes. Spill brettspill, legg puslespill, fargelegg, gjør håndarbeid eller andre hyggelige ting sammen - helt mobilfritt.

- Fremfor å starte på en hard slankekur kan du gjøre mindre justeringer som å velge kjøttfrie dager, spise mer grønnsaker og bytte ut morgenkaffen med varmt vann med ingefær og sitron. Hvis du synes det er for tøft, så drikk ihvertfall en stor kopp varm eller lunkent vann før du spiser, eller drikker noe annet om morgenen.

- Har du planer om å stå opp ekstra tidlig for å være mer effektiv og få mer ut av dagen, bør vi være enda mer bevisst på når du legger deg. Og det hjelper lite å være i seng kl 22, hvis du tar med deg i-pad eller telefon... Forsøk å stå opp til samme tid i helgene og hold en fast døgnrytme.

- Og kanskje det aller viktigste; sørg for at motivasjonen din er positivt ladet og viktig for DEG!

Alt godt for det nye året

health - happiness - harmony


Archive
Search By Tags
Ingen tagger enda.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page