top of page
Søk

De to viktigste ingrediensene i Ayurvedisk mat

Jeg er mye omkring og lager mat på yoga- og ayurveda-retreats, noe som er både inspirerende og litt "skummelt". Det siste fordi det alltid er spennende å skulle møte andres forventninger når det gjelder "Ayurvedisk mat". Noen forventer typisk indisk mat (mye ris, bønner, krydder osv), mens min tilnærming handler mer om lokale og sesongbaserte råvarer og gjerne også lokale mat-tradisjoner .

Spørsmålet om oppskrifter dukker uansett ofte opp, noe som er vanskelig ettersom jeg stor sett lager mat basert på intuisjon og hva som kjennes riktig for dag/tid.

Det er likevel et par ingredienser som alltid går igjen, og selvom de er enkle er de også både dyrebare og knappe…

  • TID

  • OPPMERKSOMHET

Alt av supper, gryter, marinerte grønnsaker, brød osv blir bedre med en god dose av disse to ingrediensene.

Å la supper og gryter få koke på svak varme over lang tid får frem så mye mer naturlig sødme og smak, det samme gjelder hvis du tar deg tid til å riste alt av frø, nøtter og kjerner. Lett risting av havregryn i tørr panne før du koker grøt er også et godt tips for å gjøre grøten «lettere».

Selvom det er super-slitsom å, alene, lage mat til en stor gruppe mennesker over mange dager, gir det også en fantstisk mulighet til å gå inn i flyt-sonen. En liten boble der det ikke er plass til andre stimuli som stjeler oppmerksomheten fra sansene - uansett om det er ørene, nesen, smaken, eller den taktile opplevelsen av å håndtere gode råvarer.

Som nevnt er både TID og OPPMERKSOMHET to svært dyrebare ingredienser. Derfor vil jeg også oppfordre til å senke ambisjonsnivået og legge lista så lavt som mulig når det gjelder hva slags mat og oppskrifter du gir deg i kast med.

Velg noe som er så enkelt at du kan være tilstede og kose deg med det du gjør, uten å bli usikker, få dårlig tid, eller på annen måte gjøre matlaging til en stressende opplevelse.

Det å lage en enkel og god grønnsaksuppe, eller kanskje kitchari, der råvarer og krydder får tid til å «smelte sammen» er en god start. Et tips kan være at du lager suppen/gryten tidlig på dagen, skrur av varmen og lar gryten få stå på ettervarmen (eller lav varme) noen timer. Varm opp og gjør de siste smaksjusteringene like før du skal servere.

God tid til varmebehandling, eller marinering, av ellers tungt fordøyelige grønnsaker gjør de også mye lettere å fordøye ettersom vi da allerede fremmer råvarenes egen «agni» og fordøyelsesprosess.




OPPSKRIFT PÅ MARINERT GRØNNKÅL-SALAT

Føler du for en kjøligere salat fremfor en varm suppe kan marinering altså være et godt alternativ.

Norsk grønnkål er helt i sesong nå og passer fint som base for en god salat.

Bland sammen en marinade av god olje (kaldpresset og gjerne økologisk), litt sitronsaft, salt og kanskje litt pepper. Du kan også blande inn litt honning, lønnesirup, eller råsukker for ekstra sødme (særlig for Vata-dosha).

Skyld og tørk grønnkålen, riv den i småbiter (bruk hendene fremfor kniv) og masser godt med marinaden.

La grønnkålen få stå minst et par timer, og gjerne mer, før du blander med andre ingredienser som f.eks:

bakte gulrøtter, eller søtpoteter, grillet paprika, ristet sopp, karamellisert løk, dampede erter, grønne bønner, spirer, bakt, eller dampet brokkoli og/eller blomkål. Avocado, noen rosiner, eller fiken, litt smuldret fetaost og hakkede mandler er også an supergod kombinasjon.

Skal du spise maten som «hovedrett» kan du også legge til en ekstra proteinkilde - vegetarisk, eller animalsk.

Strø over noen ristede kjerner, frø, eller nøtter, gjerne litt friske urter og kanskje litt mer olje.

Fordelen med denne salaten er også av evt rester holder seg bedre enn en vanlig salat som lett blir slapp og dvask.


Ayurvediske matlaging kan være en god meditasjon og øvelse i tilstedeværelse, og ikke minst en herlig sanselig opplevelse...

Archive
Search By Tags
Ingen tagger enda.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page