Bli bedre kjent med din unike konstitusjon/ kroppstype 

 

Ayurveda gir oss kunnskap om hvordan vi kan opprettholde (eller gjenopprette) vår optimale, individuelle balanse gjennom enkle virkemidler som kosthold, livsstil, yoga og egenpleie.
Tilnærmingen er helhetlig og naturlig, og lærer oss å behandle kropp og sinn med økt bevissthet og respekt.

Aurvedisk lære baserer seg på at alt er sammensatt av de fem grunnleggende elementene;

Rom/eter, luft, ild, vann og jord.

Hvert element representerer ulike kvaliteter og egenskaper, og i kombinasjon danner de grunnlaget for de tre biofysiske energiene i kroppen.

Det er disse vi kjenner som Doshaene; Vata, Pitta og Kapha.
Vata, Pitta og Kapha sirkulerer i kroppen i ulik mengde og kombinasjon, og danner vår individuelle konstitusjon.  Sammen styrer de alle de fysiske og mentale prosessene i kroppen og sinnet.

 

VATA
Vatas viktigste egenskap er bevegelse og kan beskrives som; lett, luftig, flyktig, tørr og skiftende.
Mennesker som domineres av Vata-dosha er sosiale, kreative og idérike, men blir samtidig lett distrahert og er derfor bedre til å sette i gang med nye oppgaver enn til å fullføre og analysere.
For mye Vata-energi kan gi konsentrasjonsproblemer, springende tanker og overaktivt sinn, nervøsitet, uro og bekymring. Dette kan videre lede til fysiske plager som søvnproblemer og forstoppelse.

 

PITTA
Pitta-dosha styres i hovedsak av elementet ild, og kjennetegnes som; varm, skarp, energisk og direkte. Mennesker som domineres av Pitta-energi er målbevisste, praktiske, analytiske og ofte gode ledere.
For mye Pitta-energi kan gjøre oss temperamentsfulle og lede til sterke følelser som sinne og sjalusi. Pitta-dosha styrer også fordøyelsen vår, og mens en balansert Pitta har god fordøyelse og høy forbrenning, kan ubalanser føre til feber, infeksjoner og diaré.

 

KAPHA
Kapha består av elementene vann og jord, og Kapha-dosha er det mest stødige og stabile av de tre.

Andre ord som beskriver Kapha er; rolig, harmonisk, kompakt, fuktig og myk.
I balanse er mennesker dominert av Kapha-energi viljesterke, trygge, omsorgsfulle, utholdende og easy-going. For mye Kapha kan derimot gjøre oss trege, slappe, mørke til sinns og føre til at vi lett låser oss fast i etablerte rutiner og mønstre.  
Kapha-dosha har et roligere tempo, noe som også kan påvirke stoffskifte og fordøyelse, vil Kapha-dominante ofte ha lett for å legge på seg - også fordi de er flinke til å nyte livet!

 


Alle har vi disse tre kvalitetene i oss, men i unik og individuell sammensetning, som oftest vil én eller to av disse Doshaene være dominerende.

Vår individuelle kroppstype og sammensetning av Doshaene kan kalles vårt Ayurvediske DNA.

 

Balansen mellom Vata, Pitta og Kapha påvirkes hele tiden av forhold som; alder, livsstil, maten vi spiser, arbeid, stress, søvn, endringer i daglige rutiner, sesong og klima, og vil derfor være i konstant bevegelse og varierende "mengde".
Ubalanser oppstår når vår nåværende tilstand/sammensetning ikke lenger harmonerer med den vi

er født med. Dersom vi ikke gjenoppretter/ styrer oss tilbake i balanse kan det lede til sykdom og helseplager.

 

Ordet Dosha betyr på Sanskrit "feil", ettersom det indikerer en ubalanse i vår naturlige/medfødte homeostase.

 

"Vata, Pitta and Kapha move in the body and have good or ill effects upon the whole system, according to their normal og aggravated states. Their normal state is balance and their aggravated state is illness"

                                                                                                                                                CHARAKA SAMHITA

For en nøyaktig diagnose av individuell kroppstype/sammensetning benyttes puls- og/eller tungeanalyse.
Dette er de viktigste diagnosemetodene i Ayurveda og brukes for å kartlegge både

din medfødte kroppstype (prakrti), og nåværende tilstand/ubalanse (vikrti).


Vil du lære mer om din din naturlige, opprinnelige konstitusjon, eventuelle ubalanser og hvilke tiltak du selv kan gjøre for å gjenopprette balanse kan du bestille tid for en ayurvedisk konsultasjon. 


"Ayurveda har som mål å gjenopprette den medfødte individuelle balansen/kroppstypen vi er skapt med. For å oppnå dette benyttes en kombinasjon av kosthold, urter, yoga, massasje, livsstil og daglige rutiner som stimulerer til positiv innstilling, og fremmer kroppens evne til å hele seg selv."

Ayurveda i Oslo
  • Facebook Social Ikon
  • Pinterest Sosial Ikon