Yin og Yang mat
Hvis du er ny til Ayurveda og synes begreper som doshas, gunas osv virker forvirrende og kompliserte, kan vi trekke veksler på den kinesiske tilnærmingen med Yin og Yang (som i Ayurveda kalles Brahmana og Langhana).
Det viktigste Ayurvediske prinsippet om at likheter forsterker og motsetninger balanserer kan nemlig, litt forenklet, overføres til konseptet med Yin og Yang-energi.
Typiske Yin-kvaliteter (mer feminine)
Mykhet
Fuktighet
Rolig og reflekterende
Omsorgsfull og empatisk
Lyttende og mer introvert
Tålmodig
Yang-kvaliteter (maskuline)
Skarp og direkte
Tørr og lett
Aktiv/ energisk
Rastløs
Mer utadvendt og selvsentrert
Bestemt /rigid
Hvis vi har for mye Yang- energi, og/eller stress; hvis vi alltid er på farten, sliter med å finne roen, har tørrhet i kroppen (slimhinner, hud, hår osv), er irritable, utålmodige, har mye varme i kroppen, tendenser til løs mage, betennelser, hudproblemer osv kan det være tegn på du vil ha godt av mer Yin-mat som har jordende og nærende kvaliteter.
Hvis vi derimot har for mye Yin-energi og kjenner oss tunge, trøtte, grubler på problemer og bekymringer, har treg fordøyelse, dårlig sirkulasjon, fryser, har lav libido og generelt lite energi, kan det være fint å velge mat med mer Yang-energi.
For oss kvinner er det viktig å akseptere at vi naturlig har mer Yin-kvaliteter og at det holder oss i god balanse. Selvom «standarden» i samfunnet i dag går mer i retning av Yang-kvaliteter (inkl en lettere og mer muskuløs kropp) er det viktig for helsen vår at vi ikke strekker oss for langt i den retningen.
Det å oppleve sterke symptomer når vi kommer i overgangsalderen er et typisk eksempel på at vi over tid har samlet opp mye Yang-energi. Det å bli bevisst på dette så tidlig som mulig kan derfor være en god investering for fremtidig helse. Overgangsalder kan derfor også fungere som en nyttig wake-up call, at det nå er på tide å ta grep for å sikre helsen vår for fremtiden - dvs at vi ikke fortsetter å samle opp mer Yang-energi som tærer og tapper oss både fysisk og mentalt.
Mange som begynner å utforske Ayurveda er aller mest opptatt av maten, hva de bør spise mer av og evt mindre av.
Her er derfor noen tips om Yin og Yang-mat.
Yin (nærende og jordende)
Melk og meieriprodukter
Kjøtt
Potetmos/rotmos med smør og melk
Havregrøt, risgrøt el. annen varm grøt med melk
Ferskt brød med smør
Fet/oljete mat
Varm melk med krydder
Tips til Yin-mat
Bakte søtpoteter, gresskar eller rotgrønnsaker med ghee og krydder som kanel, ingefær, muskat eller safran
Guacamole, most avocado med sort pepper
Varm grøt, pasta, ris, quinoa, (varme fullkornsprodukter), sammen med smør/olje og varmende krydder som ingefær, sort pepper og/eller gurkemeie
Nybakt, eller mykt og vamt brød (lettere fordøyelig når det er varmt) med ghee, smør, tahini, mandelsmør el
Kaker og bakverk med naturlig søtt, dadler, epler, gulrot. Gjerne sammen med ingefær-te for bedre fordøyelse
Små mengder kjøtt (langtidskokt i gryter og stuinger sammen med sort pepper eller ingefær
Tofu, i varme retter sammen med krydder som ingefær, gurkemeie og sort pepper
Melk og meieriprodukter, helst sammen med krydder (se nedenfor)
Fett/olje av god kvalitet. Ghee og kaldpressede, økologiske oljer
Yin-mat har generelt tyngre kvaliteter også ift fordøyelsen og det er derfor best at maten varmebehandles og tilsettes krydder som virker fremmer fordøyelsen som ingefær, svart pepper, cumin, koriander (frø/malt), kanel, kardemomme, nellik, muskat og/eller gurkemeie.
Du kan også drikke små slurker varm ingefær-te, eller CCF-te (cumin, koriander og fennikel) sammen med måltidene. Men husk at for mye drikke sammen med mat også kan svekke fordøyelsen.
Det er også bedre å spise mindre porsjoner, og heller oftere, når du spiser tyngre/fetere mat. Siden fordøyelsen vår er sterkere midt på dagen er det også bedre å spise typiske Yin-måltider til lunsj, eller tidligere på kvelden.
Store, tunge og kraftige måltider er best å unngå sent på kvelden da det kan fremme uro (mer aktiv fordøyelse), ubehag som oppblåsthet og vond mage, og gi «følgefeil» som dårlig, eller urolig søvn.
Yang-mat (stimulerede, lett, reduserende)
Bladgrønnsaker, spinat, salat ol
Alle typer kål (brokkoli, blomkål, rosenkål osv)
Ovnbakte poteter med litt olje og svart pepper
Fruktsalat
Toast, ristet brød uten smør
Magrere og tørrere mat
Svart kaffe og te
Tips til Yang-mat
Dampede bladgrønnsaker (grønnkål, spinat el) med litt olivenolje og frisk sitron
Kål (brokolli, blomkål, grønnkål, rosenkål osv) med litt olje og sort pepper
Mindre mengde av bønner og linser (bløtlagt, godt skylt og velkokt) sammen med krydder
Grove knekkebrød med frø og kjerner
Lett snacks som popcorn, uten smør og for mye salt
Matvarer som har mere Yang-kvaliteter er generelt mer og lette/luftige. De er ofte skarpere i smaken og er grovere/mer fiberrike. De fleste Yang-matvarer er i utgangspunktet lettere fordøyelige enn Yin-mat, men fordi de har mer kjølende egenskaper er det likevel best at også disse varmebehandles og spises med gode krydder (samme som for Yin-mat).
Uansett hva slags mat vi spiser er det viktig å stryke fordøyelsen for å sikre godt opptak av næringsstoffer og utskillelse av avfallstoffer. Det å venne seg til å bruke litt ekstra krydder (milde og varmende som nevnt over) i flere retter enn vi kanskje er vant til er derfor et godt tips for fordøyelsen. Alternativt kan du drikke små slurker krydder-te sammen med måltider. Husk også at det er en dårlig idé med kald drikke til måltider og spesielt sammen med varm mat.
Comments