Synes du mat og kosthold er vanskelig?
Jeg er en stor tilhenger av å praktisere mindre stress, mer næring og nytelse...
Både i min praksis med klienter og når jeg lager mat på retreats møter jeg mange som har et restriktivt, eller på annen måte begrenset/anstrengt forhold til mat. Ofte handler det om regler og overbevisninger omkring hva som er bra og/eller ikke bra å spise. Hva som er sunt og hva det er best å holde seg unna. Og det er ganske trist å oppleve hvor mange som sliter med dårlig samvittighet etter å ha forsynt seg litt ekstra, eller spist noe de har «klassifisert» som usunt.
Har vi først vennet oss til å leve etter strenge regler og/eller rutiner omkring hva vi spiser kan det være vanskelig å gi slipp og finne tilbake til et fullstendig avslappet forhold til mat igjen. Maten har blitt en «syndebukk» for mange ulike helseplager og i vår søken etter å løse problemet går vi fra en diett, eller annet begrenset spisemønster, til et annet. Tanken på å gi totalt slipp og spise akkurat det vi har lyst på virker nesten litt skummel fordi vi frykter at det vil gjøre oss syke - eller at det gjør oss til et svakt, eller dårlig menneske...
I min praksis med Ayurveda er jeg veldig forsiktig med å gi strenge planer og regler for hva vi bør/ikke bør spise, selvom det er akkurat det mange klienter ønsker seg. Dette fordi enda flere (og kanskje motstridende) råd kan bidra til å gjøre vårt forhold til mat enda mer komplisert. En del av de Ayurvediske prinsippene går også i en annen retning enn mange av de mer «trendy» kostholdsrådene, noe som kan virke forvirrende og skape mer usikkerhet.
Selvfølgelig kan maten være en viktig og god medisin, men fordi problemene ofte handler vel som mye om det stresset vi utsetter oss selv for ved å skulle leve med strenge begrensinger, kan den beste medisinen også være noe så enkelt som å NYTE MATEN. Stress (enten fysisk eller mentalt) er den sikreste veien til problemer med fordøyelsen, noe som videre lett leder inn i en ond sirkel der maten igjen får skylden og skaper ytterligere stress.
Lar du hodet eller magen styre hva du spiser? Et Ayurvedisk kosthold kan virke veldig komplisert, men handler likevel først og fremst om at maten skal være en kilde til næring og nytelse - og at hvordan vi lager og spiser maten er like viktig som hva vi spiser. Ingenting er så usunt at du aldri kan spise det og ingenting er så sunt at du alltid skal spise det. Kjenner du deg sunn og frisk behøver du kanskje ikke «fikse det som ikke er ødelagt»…
Selvfølgelig kan et sunt og godt kosthold hjelpe til å forebygge helseplager, og innerst inne vet vi jo som regel hva som er sunt og godt for oss. Kan vi i tillegg lytte mer til vår egen kropp enn til ytre påvirkninger har vi allerede kommet langt på vei.
Kanskje kan vi tenke litt annerledes når vi definerer hva et naturlig og avslappet forhold til mat handler om:
"Å gå til matbordet sulten og spiser til du er mett.
At du velger den maten du liker og spiser uten dårlig samvittighet, eller selvpålagte begrensninger.
Å være akkurat nok bevisst på hva du spiser til at du får dekket dine næringsmessige behov, men uten å bekymre deg for hva du bør, eller ikke bør spise, på en slik måte at du både skaper stress og går glipp av den viktige matgleden.
Et avslappet forhold til mat betyr at du iblant spiser fordi du rett og slett bare har lyst på mat, at du er glad, trist, lei deg, eller kjeder deg. At du som regel spiser 3 måltider daglig, eller kanskje fire, eller kanskje fem. At du spiser et stykke sjokolade bare fordi du har skikkelig lyst på det, men at du også kan velge å spare halvparten til senere.
Det er helt normalt og OK og i blant spise så mye at du kjenner deg skikkelig stappmett. Det kan også være et du noen ganger spiser mindre og angrer etterpå fordi du egentlig hadde lyst på mer, eller fremdeles kjenner deg sulten.
Et avslappet forhold til mat betyr at vi tenker på mat når den skal lages og spises, men at vi ikke blir opphengt i planlegging og kontroll av hver minste lille ingrediens. At vi tør å stole på kroppens signaler og dens fantastiske evne til naturlig selvregulering.
Et avslappet kosthold er fleksibelt og variabelt, det skifter og responderer på kroppens behov, vårt humør, vår daglige rytme og aktivitetsnivå.
Comments