Søk
  • Merete / OMAyurveda

Dyrk dine egne Ayurvediske urter


Urter er viktig "medisin" i Ayurveda og kan brukes på mange måter.

Mange av våre mest kjente og vanlige urter har gode Ayurvediske egenskaper og kvaliteter, og regnes som spesielt Sattviske og rike på Ojas (livskraft) - ikke minst hvis de får godt stell og dyrkes med omsorg og respekt.


Det å dyrke vår egen mat, selvom det bare er et par potter med urter, styrker vår viktige kontakt med naturen og det å stelle planter er også en flott form for meditasjon.


I tiden fremover vil jeg dele mer om våre vanligste urter og deres kvaliteter og egenskaper basert på Ayurveda. Forhåpentlig som en liten inspirasjon til at du vil dyrke dine egne, og bruke dem med enda større glede, nytelse og bevissthet.


Er du ny til Ayurveda, eller trenger en liten oppfriskning kan du lese mer om de viktigste prinsippene og doshaene (vata, pitta og kapha) her.


La oss starte med alles favoritt:


Basilikum

I ayurvediske tekster ofte kalt Tulsi.


Energetiske egenskaper: skarp og varm

Virker balanserende/reduserende på Kapha og Vata, men kan øke Pitta


Basilikum regnes som en av de mest hellige plantene, og en litt annen variant av den vi bruker her i Europa er derfor kjent som Holy Basil.

Den vurderes som ren Sattva og fremmer et klart sinn og et åpent hjerte.


Det anbefales alle å ha en basilikumplante i huset fordi den anses å virke rensende på energi og luftkvalitet.


Basilikum virker på respirasjonssystemet, nervesystemet og fordøyelsen.


I tørket form, gjerne som te, har basilikum tradisjonelt vært brukt for blant annet luftveisplager som hoste, tette bihuler og forkjølelse, feber, hodepine, artritt og reumatisme. Basilikum hjelper også fordøyelsen ved å redusere Vata og fremme opptak av næringsstoffer.


Saften fra friske blander kan også brukes for soppinfeksjoner i huden.





0 visninger
Ayurveda i Oslo
  • Facebook Social Ikon
  • Pinterest Sosial Ikon