top of page
Søk

Egenpleie og tidsklemme…


Noen ganger må vi bare erkjenne at tradisjonell Ayurveda er vanskelig å kombinere med vår vestlige, moderne livsstil.

Og dessverre er det også grunnen til at mange som begynner å utforske Ayurveda gir opp før de har kommet ordentlig i gang.

Leser man de gamle tekstene inneholder de ofte oppskrifter og anbefalinger som er både tidskrevende, kompliserte, inneholder ukjente ingredienser og krever både tålmodighet og planlegging.

F.eks vil den optimale tilnærmingen til å starte dagen med rutiner for egenpleie typisk inneholde:

  • tungeskraping

  • oil-pulling (munnskyling/gurgling med olje)

  • skylling av øyene med helende urter

  • neseskyllling/neti

  • smøring av nese og ører med nærende oljer

  • full kroppsmassasje med varm olje, som skal virke på huden i 15-20 min, etterfulgt av en lang og varm dusj

  • yoga, pranayama og meditasjon…

...selvfølgelig alt gjort med full tilstedeværelser, bevissthet og mindfullness


I tillegg skal vi lage all mat fra bunnen, av friske og lokale råvarer og unngå å spise rester som er mer enn ett døgn gamle.

Vi skal spise i ro og fred, uten forstyrrelser, holde en fast døgnrytme, hele tiden være bevisst på tilpasning til vår konstitusjon, tid på døgnet, sesongene, været, vår månedlige syklus og stadium i livet.

Kombinert med vårt ønske om raske resultatet og «quick-fixes» er det Ikke rart mange opplever Ayurveda som «uoverkommelig» og gir opp før de kommer ordentlig i gang.


Selvfølgelig vil mange av rådene ha god effekt på helsen vår - både fysisk og mentalt. Som Ayurvedisk terapeut/rådgiver ville jeg jo sage av grenen jeg sitter på hvis jeg mente noe annet. Men dersom vi legger lista for høyt og forsøker å gjøre alt er sannsynlighet stor for at det virker mot sin hensikt. Fremfor å oppleve god effekt, mestring og motivasjon gjennom å ta noen små grep, skal vi helst gå «all in» og ender i istedenfor opp med mer stress, dårlig samvittighet og en opplevelse av at «Ayurveda ikke er noe for meg».


For meg har det derfor blitt ekstra viktig å omsette klassisk Ayurveda til en mer moderne og tilgjengelig praksis. Selvfølgelig uten nå gi slipp på de viktigste og mest grunnleggende prinsippene som «less is more», at små steg og standhaftighet har større verdi enn skippertak, og at kvalitet er bedre enn kvantitet.

For egenpleie og økt velvære kan det handle om noe så enkelt som å bruke noen minutter ekstra i dusjen (så du rekker å nyte varmt vann mot huden og kjenne hvordan stramme muskler og spenninger kan slippe taket). Litt bedre tid til å smøre kroppen, gjerne med varm olje - før du dusjer. Kanskje rekker du det en gang, eller to i løpet av uken....


Bruk en naturlig og nærende håndkrem og smør hendene godt , gjerne håndleddene også, ta deg tid til å kjenne hendene og huden din.

Sitter du likevel stille om kvelden er det SÅ bra å gi føttene dine litt ekstra pleie med et godt fotbad, ha litt olje i vannet og kanskje kan du til og med gi deg selv litt fotmassasje mens du tørker deg. Det å ta vare på føttene virker også inn på resten av kroppen.

Kjenner du deg varm og stresset kan det være ekstra fint å bruke litt kokosolje som har en kjølende effekt. Er du kald og sliter med dårlig sirkulasjon kan det være fint med sesamolje, eller tistelolje. Men detaljene er IKKE det viktigste, det viktigste er at du signaliserer til kroppen din at du bryr deg om den, at dere er venner og tar vare på hverandre.


Egenpleie og velvære handler derfor kanskje aller mest om å være tilstede, ha tid til å være bevisst på de små tingene som vi lett eller lett går glipp av, eller tar for gitt; den første smaken av nylaget kaffe, lukten av gress, sval vind mot huden, myke sokker, rent sengetøy, et smil, måneskinn, sjokolade som smelter i munnen...


Kanskje skal vi reflektere litt ekstra over ordet VELVÆRE og hva det betyr, for meg handler det om hva som gjør meg godt - det som er overkommelig og skaper ro, balanse, og ikke minst det som kjennes riktig for hele meg, både kropp, sinn og sjel…


Hva er velvære for deg?

Archive
Search By Tags
Ingen tagger enda.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page