top of page
Søk

Ayurveda for våren


Vi påvirkes i takt med endringene som skjer i klima, naturen og våre nære omgivelser.

Tilpasning til sesongenes skifter er derfor viktig for å opprettholde vår naturlige balanse og helse.

Kapha dosha dominerer og gjør våren til en tid for å gi slipp. På samme måte som snøen smelter og naturen «mykner», kan vi også oppleve den samme effekten i kroppen. Akkumulert Kapha, lagret som slim i kroppen, smelter - blir mer flytende og fører til typiske vårsymptomer som rennende nese og øyne, forkjølelse, høysnue og allergi.

Begrepet «vårslapp» er også lett å relatere til Kapha-dosha, som i ubalanse kan gjøre oss tunge og trøtte.

10 Ayurvediske råd for vårsesongen

1. Start dagen med en stor kopp varmt vann for "innvendig vask" og for å hjelpe fordøyelsen igang. Tilsett gjerne med noen dråper sitron og et par skiver frisk ingefær for ekstra effekt.

2. Følg solen, stå tidligere opp og inkluder litt fysisk aktivitet i morgenrutinene. Bevegelse fremmer varme og flyt og hjelper kroppen til å gi slipp på det vi har holdt på og lagret opp i løpet av vinteren. En god start på dagen setter «stemningen» og gjør deg bedre rustet til fortsettelsen...

3. Yoga, noen minutters frisk gåtur, lett jogging eller "bøy og strekk" er fine morgenaktiviteter. Spesielt gode yogaøvelser/ posisjoner på denne tiden er solhilsner, kobra, bro, twist/vridende stillinger, kriger og løve.

4. Selvom vi kjenner oss vårslappe er det viktig å ikke sove i løpet av dagen. Hold deg våken og legg deg heller litt tidligere. Kjenner du deg trøtt og sliten er det en god anledning til å gjøre noen pusteøvelser (gjerne ildpust, eller pust gjennom høyre nesebor) og/eller en guidet meditasjon.

Den viktigste tiden for søvn er mellom kl 22 - 02, sett gjerne på alarm som en påminnelse om leggetid.

5. Massasje med varm sesamolje (kaldpresset) er et av de beste virkemidlene for å skape varme, flyt og pasifisere Kapha-dosha. Masser hele kroppen og la oljen virke noen minutter før du dusjer i behagelig, varmt vann. Unngå, eller bruk minimalt med, såpe.

6. Forebygg høysnue og allergireaksjoner ved å skylle nesen med saltvann. Smør gjerne nesen med litt sesamolje for å beskytte og styrke slimhinnene.

7. Styrk fordøyelsen og immunforsvaret gjennom å spise mer plantebasert, grønt og grovt.

Unngå spesielt fete meieriprodukter og melk som virker slimdannende. Spis det største måltidet midt på dagen og tidlig og lettere middag. Drikk små slurker varmt vann, gjerne med ingefær, til måltider.

Fokuser på smaker som er mer «spicy», bitre og astringerende (tørre/ «snerpete»).

Begrens inntak av søt og fet mat.

8. Bruk gjerne ekstra krydder som også gir varme til kroppen og styrker fordøyelsen. Ingefær. gurkemeie, kanel, nellik, timian, rosmarin, sort pepper, cumin og koriander

9. Våren er en spesielt bra tid for lett utrensing/de-tox. Du kan gjøre en lett faste, hvis det kjennes riktig for deg, eller velge en mer skånsom rense-kur/mono-faste ved å spise ris og lett kokte grønnsaker, med krydder og litt sunt fett (kitcharee)*, til de fleste måltidene. Du kan også drikke 4-5 kopper rensende krydder-te* om dagen i to-tre uker. Teen lager du enkelt ved å trekke hele frø av cumin, koriander og fennikel.

Disse og flere oppskrifter finner du under tips og råd på hjemmesiden

10. Våren er en fin tid for å etablere nye rutiner og gi slipp på gamle mønstre som ikke lenger tjener oss. Bevisstgjør deg hva du vil gi slipp på, enten det dreier seg om fysiske ting, eller mentale vaner.

Når energien øker fremover er det lett å fylle på med noe nytt - som er en god ting - men ikke uten at vi samtidig gir slipp på noe gammelt.


Archive
Search By Tags
Ingen tagger enda.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page