top of page
Søk

OJAS - styrk immunforsvaret!


I ayurveda brukes begrepet OJAS om immunforsvaret vårt. Ojas omfatter også energi og vitalitet, livsgnist, glød, generelt velvære og motstandskraft mot sykdom.

Ojas beskrives som essensen av kroppsvevene våre, «juicen» av det som er tilbake når alle deler av kroppen har fått næring og energi gjennom fordøyelsen - opptak av næring og utskillelse av avfallsstoffer.

Mengden og kvaliteten av Ojas er derfor direkte knyttet til hva vi tar inn (både fysisk og mentalt) og hvordan kropp og sinn er i stand til å fordøye dette.

Sterke Ojas gjør oss mer motstandsdyktige mot sykdom, vi blir raskere friske, og tåler mer stress og påvirkning fra faktorer som ellers kan bidra til ubalanse i kroppen. Mengden og kvaliteten av Ojas er ikke konstant, men påvirkes kontinuerlig av hvordan vi lever og hva vi spiser.

Noen av de vanligste faktorene som reduserer Ojas og svekker immunforsvaret vårt er:

  • Uheldig kosthold; mye raffinert sukker, sjokolade, kaffe, alkohol, brus, ferdigmat, tilsetningsstoffer og kunstig søtstoff, veldig kald mat og drikke, raw food og mat som er varmet i microbølgeovn.

  • Matvaner som svekker fordøyelsen; spise mens vi jobber eller er på farten, ikke tygge maten godt nok, tunge måltider sent på kvelden, kald mat og drikke - spesielt kald drikke til varm mat

  • Lite, eller dårlig søvn, ingen fast døgnrytme

  • Stress og konstant påfyll av ytre stimuli og sterke sanseinntrykk som skarpe lyder, høy musikk og voldsomme filmer

  • Negativt selvsnakk, frustrasjon, konflikter og engstelse

  • Overdrivelser, enten det dreier seg om trening, for mye jobbing, veldig strenge rutiner og regler (f.eks ift mat), reiser eller annet som lett skaper økt stress i kropp eller sinn

  • Dehydrering

  • Fordøyelsesproblemer, forstoppelse eller diaré

Flere av disse punktene kan relateres til VATA-dosha, og ettersom den kalde årstiden også fremmer VATA-energi er det spesielt viktigst for oss å ta grep som styrker OJAS og immunforsvaret vårt i vinterhalvåret.

For å balansere VATA-dosha og styke OJAS bør vi fokusere spesielt på kvaliteter som er varme, myke, nærende, stabile og beroligende.

TIPS FOR Å STYRKE OJAS OG ET GODT IMMUNFORSVAR:

  • Mat laget av rene råvarer, helst lokale og i sesong (ref. Sattvisk/yogisk kosthold)

  • Varm og lett fordøyelig mat, gjerne supper, gryter og grøt til frokost

  • Bløtlagte mandler uten skall, lett ristede pinjekjerner og valnøtter, dadler, ghee og olje av god kvalitet (økologisk og kaldpresset)

  • Kitchari (suppe/gryte laget på mungbønner, basmatiris og krydder - for oppskrift

  • Små slurker varmt/lunkent vann gjennom dagen og til måltider

  • Matro og faste måltider

  • Minst 30 minutter lett mosjon og frisk luft daglig, gjerne som en rask gåtur

  • Balanserende og beroligende aktiviteter som yoga, pusteøvelser og meditasjon

  • Regelmessige pauser og «frakobling» i løpet av dagen - redusere stress og ytre stimuli

  • Fast døgnrytme og god søvn, hverken for mye eller for lite. Den aller viktigste tiden for søvn er mellom kl 22 og 02

Varm styrkedrikk for ekstra OJAS

Dette er en ordentlig "kosedrikk", et næringsrikt, varmende og strykende alternativ til kakao eller andre varme melkedrikker. Passer like fint på en kald morgen som for å roe ned kroppen og fremme god søvn på kvelden.

  • 10 mandler (bløtlagt over natten og uten skall)

  • 1-2 kopper kokt (varmt) vann

  • 2-3 dadler*, helst friske og myke (ellers bløtlagt i varmt vann) - husk å fjerne stener

  • 1 ss smeltet ghee eller olje av god kvalitet

  • Litt kardemomme

  • Litt gurkemeie elle safran

  • Litt ingefær

  • Evt litt sort pepper

  • Evt ekstra melk - varm (gjerne mandel eller kokosmelk)

Bløtlegg mandlene over natten og fjern skallet, bløtlegg også tørkede dadler i litt varmt vann slik at de blir myke - husk å fjern evt steiner.

Bruk blender og kjør alle ingrediensene sammen til en jevn "melk", og drikk mens den er fremdeles er varm. Tilsett evt litt ekstra varmt vann eller melk.

*) Som et alternativ til dadler kan du også bruke honning - helst lokal og gjerne økologisk.

NB! Honning bør aldri varmes, så rør i såfall inn helt til slutt.


Archive
Search By Tags
Ingen tagger enda.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page