Get spicy - lag egne krydderblandinger
En god fordøyelse (Agni - "indre ild") regnes i Ayurveda som det viktigste grunnlaget for god helse. Det sies at planter akkumulerer sin egen Agni gjennom fotosyntesen, og at denne "styrken" overføres til oss når vi spiser planter og urter. Bevisst inntak av urter, både friske og i tørket form, anses derfor å ha en særlig god og terapeutisk effekt på vår fordøyelse - og helse. Bruk ekstra krydder i maten for å styrke fordøyelsen og heve smaken!
Ferdigproduserte krydderblandinger inneholder dessvere ofte mye mer enn rene krydder,
det kan blant annet være gjær, soya, gluten, sukker, ulike smaksforsterkere og ekstra salt.
Mange kan oppleve at særlig magen reagerer negativt på noen av disse stoffene.
Hvis du lager dine egne krydderblandinger vil du sannsynligvis oppleves at magen tolerer disse bedre, særlig fordi de fleste krydder i ren form har en gunstig effekt på fordøyelsen.
Vær likevel oppmerksom på at store mengder sterke krydder som chili, kajennepepper og rå hvitløk kan virke irriterende og bør unngås eller begrenses.
Krydderblandingene oppbevares best i et tett glass, og helst mørkt.
Fine basis-krydder du kan starte med:
- Fennikel
- Cuimin
- Koriander
- Kardemomme
- Kanel
- Gurkemeie
Meksikansk krydderblanding
Passer supert til både taco, fajitas, chiligryter og andre mexikanske retter
2 ts Koriander
2 ts Cumin
2 ts Paprikapulver, gjerne røkt paprika hvis du får tak i
1 ts Oregano
Litt Kajennepepper, eller chili
Litt tørket hvitløk (utelat hvis du bruker frisk hvitløk i maten)
For ekstra variasjon kan du også prøve deg frem med: