Ayurveda og kaffe
Et vanlig spørsmål som ofte dukker opp i forbindelse med Ayurvedisk rådgiving er;
«må jeg slutte å drikke kaffe?».
De siste årene har det blitt påvist flere positive helseeffekter ved å drikke kaffe.
Ayurveda vurderer likevel kaffe som et såpass sterkt stimuli, at de fleste av oss bør begrense inntaket,
men fortvil ikke... De negative effektene av kaffe kan i stor grad kobles til nervesystemet.
Som en relativ sterk stimulans bidrar kaffe til økt utskillelse av stresshormoner, noe som setter kroppen i beredskap (fight or flight). Kaffe kan videre redsere effekten av hormonet DHEA som blant annet bidrar til cellereparasjon, styrker hukommelsen, fremmer kognitive funksjoner og virker reduserende på stress. Fordi kaffe også øker utskillelse av «lykkehormonet» dopamin, er det dessverre (altfor...) lett å bli avhengig av kaffe som et enkelt stimuli for å å føle seg mer oppkvikket og fornøyd.
Et Ayurvedisk forhold til kaffe I Ayurveda ønsker vi å fremme et rolig og klart sinn med balanserte sansefunksjoner (sattva). Siden kaffe virker stimulerende og gjør sinnet mer aktivt og urolig (rajas), får vi dermed den motsatte effekten av hva vi ønsker å oppnå. Hvis du er sliten og drikker kaffe for å få mer energi, kan du faktisk skape (eller forsterke) en ubalanse ved å undertrykke kroppens signaler. Fremfor å ta hintet om at det er på tide å roe ned, tar du heller en stor bit av "morgendagens energi", og øker stressnivået i kroppen ytterligere. Kvalitet fremfor kvantitet Ayurveda legger stor vekt på den positive effekten av nyte det vi spiser og drikker.
Hvis du du koser deg med en kopp nylaget kaffe av god kvalitet, bruker sansene dine - tar deg tid til å lukte og smake ordentlig, skal du selvfølgelig kunne unne deg det. Ubevisst kaffedrikking, der du får i deg kopp etter kopp, av gammel vane, eller for å holde energinivået oppe frarådes derimot sterkt.
Det beste rådet er derfor å holde kaffeinntaket moderat, og å velge kvalitet fremfor kvantitet.
Som med de fleste ayurvediske råd vil det også være individuelle forskjeller som avgjør i hvilken grad kaffe og andre stimuli kan tolereres av den enkelte.
Hvis du ønsker å kutte ned på kaffedrikkingen og synes det er tungt, både fysisk og mentalt kan du teste ut noen av disse rådene:
- Ingefær har en mild stimulerende effekt
og kan drikkes i massevis
- Trapp ned ved å drikke halve kopper, eller lag
litt svakere kaffe
- Bytt til koffeinfri kaffe i en nedtrappings-
periode, koffeinfri kaffe er likevel ikke et
anbefalt alternativ over tid
- Lag en rutine der du stopper opp og tar noen
dype pust før du henter en ny kopp kaffe.
Ved å "tune in" på kroppen kan du kanskje
fange opp signaler som gjør at du
ombestemmer deg.
Hvis ikke annet har du uansett skapt en mer
bevisst handling og bedre kontakt mellom
kropp og sinn.
Et typisk Ayurvedisk råd er også å tilsette litt kardemomme eller muskat i kaffen, for å reduserer den stimulerende effekten på nervesystemet.