top of page
Søk

Flere gode grunner til å spise Kitchari


Kitchari er på mange måter grunnstammen i et Ayurvedisk kosthold og består i hovedsak av basmatiris, mungbønner (eller mung dhal), krydder som virker rensende og styrker fordøyelsen, og gunstige fettstoffer fra olivenolje, kokosolje eller ghee (klarnet. Sammen med lett kokte grønnsaker, revet ingefær, litt sitron og friske urter blir det et sunt, næringsrikt og lett måltid, med masse smak og god energi.

Hvorfor Kitchari kan regnes som Ayurvedisk "supermat": - Det inneholder alle viktige næringsstoffer - Fremmer god fordøyelse

- Styrker immunforsvaret - Virker rensende - Lett varmebehandling og gunstige krydder som fremmer opptak av næringsstoffer - Spesielt lett fordøyelig og derfor veldig bra hvis du har mageproblemer, er syk - eller har vært syk,

f.eks etter inntak av antibiotika der magen trenger litt hjelp for å regulere seg igjen - Smaker godt, er lett å variere og passer også godt for barn - Tradisjonelt anbefalt for å fremme flyten av prana (livskraft), og dermed fremme fysisk og

psykisk balanse og klarhet

Konsistensen (som tykk suppe) og den milde, naturlig søte smaken fra ris og krydder gir en god følelse av å spise ordentlig "comfort food", og virker dermed også mentalt beroligende og nærende. Siden Kitchari er et fullverdig måltid med både karbohydrater, proteiner og sunt fett vil det også være et bra alternativ til typiske faste- /rensekurer med grønnsaksuppe eller juice.

Kitchari som de-tox/rensekur

En stor fordel ved å få i seg nok proteiner og gode fettstoffer i løpet av en rensekur er at du holder blodsukkeret stabilt. Ustabilt blodsukker fremmer stresseffekt i kroppen og kan dermed lede til økt produksjonen av de ugunstige stoffene vi nettopp ønsker å kvitte oss med.

Når kroppen er i stress-modus, som f.eks kan være tilfellet ved veldig strenge og restriktive fastekurer, kan dette faktisk gjøre at du begynner å lagre fett fremfor å øke forbrenningen av fett og avfallsstoffer. En mer behagelig faste-/rensekur der kroppen ikke går på sparebluss kan derfor være mer skånsom og samtidig fremme den utrensende effekten.

Du kan velge å spise kitchari til alle måltidene, eller kombinere med en lett frokost som grøt eller frisk frukt (Ayurveda anser frisk frukt som noe av det beste vi kan spise, men aldri i kombinasjon med annen mat - velg derfor enten grøt eller frukt til frokost).

Hvis du velger å gjøre en kitchari-faste over flere dager kan du også variere med å bruke andre krydder (f.eks kanel, laubær, muskat, kardemomme), grønnsaker og "toppinger" som chutney, revet kokos, urter, ristede mandler osv. Du kan også øke eller redusere mengden vann, samt hvordan du hakker grønnsakene, for å variere tykkelsen og konsistensen. Prøv deg gjerne frem med forskjellige grønnsaker, men velg de som er lett fordøyelige, som for eksempel: søtpotet, squash, gulrøtter, spinat, grønnkål, selleri, grønne bønner, gulrøtter og pastinakk

En mono-fastekur der man kun spiser Kichari over flere dager, er også en viktig del av den tradisjonelle Ayurvediske rense-kuren Panchakarma. For magen og fordøyelsen: Mange av oss sliter med fordøyelsesproblemer som luft i magen, smerter, uregelmessig avføring og/eller forstoppelse.

Stress er sterkt relatert til fordøyelsen, og opptil 95% av kroppens serotonin produseres i mage-tarmsystemet. Langvarig stress irriterer tarmveggene, svekker fordøyelsen og kan lede til dårligere opptak av næringsstoffer og utskillelse av avfallsstoffer Siden Kitchari er svært lett fordøyelig blir belastningen på fordøyelsen blir minimal, det gjør at eventuelle plager får bedre mulighet til å heles og at mage-tarmsystemet kan gjenvinne sin naturlige funksjon og balanse. Mungbønner og mung dhal I følge Ayurveda er mungbønner den eneste typen bønner (og linser) som ikke gir luft i magen. Har du spesielt sart mage anbefales mung dhal, som er splittende mungbønner uten skall. Bløtlagt mung dhal, som tilberedes sammen med ghee, milde krydder og ris, er derfor en svært skånsom måte å sikre inntak - og opptak - av vegetabilske proteiner. Hvit ris? Vi har de siste årene blitt ekstra bevisste på glykemisk indeks, fullkorn og fiber. I løpet av en periode der målet er å rense og fremme fordøyelsen anbefaler Ayurveda at vi bruker hvit basmatiris (langkornet ris). Basmatiris har likevel en lavere glykemisk indeks enn vanlig rund ris og påvirker derfor ikke blodsukkeret like mye. I en "rense-periode" vil metabolismen naturlig gå litt ned, noe som også virker inn på fordøyelsen og gjør denne svakere. Det er derfor viktig at vi ikke utfordrer denne naturlige prosessen, men spiser mat som kroppen likevel klarer å håndtere. Fordøyelsen får dermed ro til å "avgifte", balansere seg og samtidig oppta nødvendige næringsstoffer. Hvis du lager Kichari som et vanlig måltid, utenom en eventuell "rense- eller fasteperiode" kan du gjerne bruke brun ris, byggris eller andre fullkorn. Det inneholder mer fiber og næring, men kan samtidig virke irriterende på tarmveggene og gi ubehag som luft i magen og lette magesmerter - hvis fordøyelsen din ikke er sterk nok. Det er i såfall et tydelig tegn på at en perioden med Kitchari, hvit ris og lett fordøyelig mat kan være en god idé.

Husk at det hjelper lite hvor sunn maten vi spiser er, hvis vi ikke klarer å fordøye den ordentlig og dermed nyttiggjøre oss av næringsstoffene. Vi er ikke hva vi spiser, men hva vi fordøyer! Se eget innlegg for oppskrift på hvordan du lager Kitchari.


Comentários


Archive
Search By Tags
Ingen tagger enda.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page