top of page
Søk

Plukking og tørking av urter


For å oppnå best effekt av urter og planter er det fint å være bevisst på hvordan vi håndterer dem, hvordan de bør plukkes, eventuelt tørkes og oppbevares.

Det at vi behandler naturens gaver med omtanke og takknemlighet bidrar også til bedre harmoni mellom oss og det vi spiser og drikker.


Fordi planter og urter er blant den viktigste medisinen vi bruker i Ayurveda finnes det massevis, og svært detaljert kunnskap omkring plantene og deres energetiske egenskaper. Dette er selvfølgelig viktig dersom vi dykke dypt ned i legende egenskaper og spesifikke behandlinger.

Like viktig synes jeg likevel det er at vi ikke kompliserer vårt forhold til naturen og hva den kan gi oss. At vi starter enkelt, med interesse, nysgjerrighet og en god intensjon.


Planter innholder Agni (indre kraft/energi som blant annet bidrar til transformasjon og fordøyelse). Agni fra plantene vi spiser og drikker bidrar derfor til å styrke og balansere kroppens naturlige prosesser og energi.

Tradisjonelt sies det også at agni fra planter tiltrekker seg den negative «motpolen» fra andre substanser som f.eks Ama *, og på den måten bidrar til å nøytraliserer og gjenopprette kroppens harmoni.


I Ayurveda bruker vi ofte tørkede urter, enten som tilskudd (f.eks i kapselform, eller blandet med mat og drikke), eller som te.

Den beste måten å ivareta kvalitet og «renhet» er selvfølgelig å dyrke urtene dine selv. Plukker du planter i naturen bør du være bevisst på hvor du finner dem, helst på et rolig og fredelig sted som ikke er i nærheten av trafikk, eller annen type forurensning.


For å oppnå best terapeutisk effekt er det viktig at urter og planter dyrkes og behandles på en måte som ivaretar de gode egenskapene best mulig.

Urter som dyrkes utendørs bør derfor sankes om morgenen, før solen tørker ut fuktighet og viktige oljer.

Planten er da også sterkere og mindre sårbar enn senere på dagen.


Bruk en god saks og kutt stilken fremfor å bare plukke av bladene. Kutt gjerne slik at det er klart for et nytt skudd rett under «snittet». Noen urter tåler at du fjerner inntil 1/3 av stilkene, det gjelder blant annet basilikum, mynte og sitronmelisse. Det kan faktisk gjøre at du får en enda tettere og finere plante når den får skyte nye skudd lengre ned på stilken.

Skal du plukke blomster som f.eks kamille, rose, nype ol bør du vente til de er i full blomst og plukke alle som er «modne» samtidig. Du bør dermed ikke plukke knoppene på ringblomst (calendula) og kamille, men vente til blomstene har åpnet seg ordentlig. Lavendel er det derimot best å plukke før blomstene åpner seg for fullt.


Skal du høst spesielle planter og blomster er det alltid lurt å gjøre litt research for å finne ut til hva som ivaretar planten og effekten best mulig.


Tørking av urter

Urtene tørker du best ved enten å plukke bladene fra stilkene og la disse tørke enkeltvis, unngå også her å la de ligge i sterk varme og direkte sol. Det samme gjelder for blomster.

Enda enklere er det kanskje å lage en liten bukett; bind en hyssing om stilkene og la buketten henge opp ned. Når den er helt tørr plukker du bladene av stilkene.

Bruk en morter til å knuse bladene slik at de enkelt kan brukes til te.


Tørkede urter oppbevares best i en lufttett beholder, gjerne av metall eller farget (mørkt) glass. Holdbarheten er da ca 1 år.


Avkok

Også de «røffere» delene av plantene (røtter, stilker, frø osv) er det fint å nyttiggjøre seg av, og de egner seg godt til å lage avkok.

Legg plantedelene i en kjele, hell over vann til det dekker og la det småkoke i 15-30 minutter. Sil fra, drikk det med en gang, eller oppbevar på tett glass i et par dager.


* Ama; rester av ufordøyet mat, eller sanseinntrykk som over tid kan hope seg opp og skape blokkeringer - både fysisk og mentalt.


Comments


Archive
Search By Tags
Ingen tagger enda.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page