Mild og smakfull høstsuppe
Her er en av mine favoritt-supper på denne tiden av året, full av deilige råvarer som hører høsten til.
Den er mild, søt og jordene og perfekt for Vata-dosha som lett kan komme ut av balanse på denne tiden.
Krydderblandingen kan virke litt omfattende, og det er derfor en god idé å lage en litt større mengde når du først er i gang. Husk at krydder alltid bør oppbevares i mørk og tett emballasje.
Hvis du ikke har alle ingrediensene kan du jo bare prøve deg frem med de du har. De deilige grønnsakene fortjener uansett å få spille hovedrollen når det gjelder smak, og jo lengre de får koke jo bedre blir de.

INGREDIENSER
En stor søtpotet, eller en god bit gresskar
2 gulrøtter
2-3 stilker selleri
1 gul løk
3 hvitløksfedd
400 gram sopp
2 rause håndfuller med grønnkål
2-3 laubærblad
grønnsaksbuljong (en terning rørt ut i kokende vann)
1 boks med kokosmelk/krem (ikke light- variant)
1 kopp med villris (gjerne bløtlagt over natten)
salt og pepper
1 - 1 1/2 ts krydderblanding
KRYDDERBLANDING
2 ts sellerisalt, eller urtesalt
1 ts sennepspulver
1 ts sort pepper
1 ts paprikapulver
1/2 ts muskat
1/2 ts kanel
1(2 ts ingefær
1/4 ts allehånde
1/4 ts nellik
1/4 ts kajennepepper
Start med å steke løk, hvitløk og sopp sammen med litt smør, eller olje i en gryte. Når det har blitt lett brunet tilsetter du de andre grønnsakene, bortsett fra grønnkål som du først blander inn er par minutter før servering. Tilsett så kraft/buljong, ris og laubærblad.
La suppen småkoke i 15-20 min slik at smakene får utvikle seg litt før du rører inn salt, pepper og litt av krydderblandingen. Kok videre på svak varme, rør så inn kokosmelk/fløte og smak deg frem - evt med mer salt, pepper og/eller mer av krydderblandingen.