top of page
Søk

Kjølende urter for varme dager

Friske urter er et supert tilskudd for å gjøre maten mer kjølende, eller som svalende drikke på varme dager. Spesielt om du har mye Pitta* i konstitusjonen din, eller har en ubalanse i Pitta-dosha. Typiske tegn på det kan være betennelses-tilstander, rødflammet, irritert og/eller uren hud, migrene, løs mage og rask fordøyelse, sure oppstøt og halsbrann, og også mentale reaksjoner som "kort lunte", sinne, frustrasjon og utålmodighet.


Blant de vanligste urtene våre er det særlig to som stikker seg ut med særlig gode, milde og og kjølende egenskaper - frisk koriander og mynte.


Frisk koriander / cilantro (kinesisk persille)


Energetiske egenskaper: kjølende, bitter og litt skarp

I moderat dose virker koriander balanserende på både Kapha og Vata og har spesielt god effekt Pitta.

Virker kjølende og rensende på blod, plasma og muskulatur.


Presset frisk koriander (juice) har god effekt ved allergi, høysnue og utslett/irritert hud. Ta ca 1 teskje, tre ganger daglig.

Frisk korianderjuice er også kjempefint for å lindre betent og kløende hud. Har du blitt solbrent er kan du lage en super aftersun ved å blande aloe vera og koriander.


Frisk koriander er også en smart måte å balansere mer krydret og spicy mat. Det er altså ikke bare for smakens skyld at både koriander og lime (som virker mer kjølende enn sitron) er viktige ingredienser i meksikansk, indisk og asiatisk mat.


Tørkede korianderfrø har mange av de samme egenskapene, og har i tillegg ærlig god effekt ved urinveisinfeksjoner og fordøyelsesplager f.eks irriterte slimhinner pga mye magesyre og varme i kroppen.


Mynte


Energetiske egenskaper: bitter og litt skarp.

Virker generelt balanserende/reduserende på alle doshaene, men i store doser kan mynte virke irriterende på Vata-dosha.


Både peppermynte og spearmint har en mild, kjølende og beroligende effekt på fordøyelsen og nervessystemet.

Peppermynte er mer stimulerende og har den beste effekt på fordøyelsen.

Spearmint er mer beroligende og gunstig for blant annet urinveisinfeksjoner.


Mynte virker og også inn på respirasjons- og sirkulasjonssystemet og brukes blant annet ved feber, halsbetennelse, ørebetennelse, fordøyelsesplager, sure oppstøt, stresshodepine og uregelmessig menstruasjon.

Mynte kjøler ned og klarner sinnet og sansene våre (sattvisk effekt).


Frisk, eller tørket mynte drikkes som te, men skal ikke kokes opp.


*) Er du ny til Ayurveda, eller trenger en liten oppfriskning kan du lese mer om de viktigste prinsippene og doshaene (vata, pitta og kapha) her.

Comments


Archive
Search By Tags
Ingen tagger enda.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page