CC466093-F0EC-4F14-BA0E-23F0372575D8_4_5

Ayurvedisk høstmat / husmannskost og nordiske tradisjoner


De viktigste prinsippene omkring mat handler om å:

  • Spise etter sesong, bevissthet omkring hvilke energier som er sterkest til stede i naturen og dermed påvirker oss mest (Vata, Pitta og Kapha)

  • Velge sesongens råvarer, som naturlig også vil være de friskeste

  • Velge lokale råvarer

  • Forsøke å inkludere alle de seks smakene (søtt, salt, syrlig, skarpt/spicy, bittert og astringerende/snerpete) i dagens hovedmåltider

Høsten gir oss et herlig utvalg av sesongens lokale råvarer, og kanskje kan du fremdeles finne «gull» i skogen også.


De siste årene har jeg vært så heldig å tilbringe høstsesongen på Shambala i Sverige, og jeg har blitt skikkelig bortskjemt med å kunne gå lange turer i skogen - plukke masse deilige bær, frukt og sopp.

Siden det meste av dagene mine ellers tilbringes innendørs på kjøkkenet er det å komme seg ut i nature


n den aller beste måten å hente energi til både kropp, sinn og sjel - og hva jeg opplever som «detox for the soul».

Det å gå på skattejakt og finne gull i form av kantareller og andre godsaker skaper også en ekstra forventning og spenning som jeg kan kjenne igjen fra barndommen...



Oppskrifter på typisk Ayurvedisk mat er ofte kitchari, dhal, supper ol .

Denne gangen vil jeg derfor dele hva jeg tenker er et perfekt Ayurvedisk høstmåltid - i harmoni både med sesongen (balanserer Vata), lokale råvarer, hele spekteret av smaker, og ikke minst - våre nordiske tradisjoner.

Måltidet virker jordene og nærende på Vata-dosha som lett sommer ut av balanse på denne tiden. Vata-dosha balanseres av typisk «comfort-food»; mat som er myk og fuktig, varmende, virker styrkende og beroligende og hjelper oss til å samle krefter og ekstra OJAS før vinteren og kulda setter inn.


VEGANSKE «KJØTTBOLLER» MED SAUS, POTETMOS OG RØRTE TYTTEBÆR

Mine favoritt «uten-kjøtt-boller» er en luksus-versjon med sopp, valnøtter og quinoa istedenfor de mer typiske laget på linser, eller bønner.

Bollene har en herlig «kjøttaktig» konsistens, masse smak og gir fullverdig påfyll av næring og energi.

For å gjøre sausen ekstra smakfull og god anbefaler jeg at den får koke lenge. Jeg liker å starte med en base av løk, hvitløk og gjerne sopp, som får karamelliseres slik at smaker og sødme kommer til sin fulle rett. God buljong, miso og/eller soyasaus og litt næringssgjær bidrar til å skape den helt riktige «umami-smaken» og en rundere salthet .

Jeg liker å gi tyttebærene et kort oppkok og bare tilsette litt sukker, for å bevare både den naturlige søtheten og samtidig den astringerende smaken som er med til å komplettere måltidet.


Uten-kjøtt-boller med quinoa, sopp og valnøtter

ca 250 g sopp, hakket

1 liken løk, finhakket

1-2 hvitløksfedd, finhakket

150 g ukokt quinoa

50 g valnøtter

1 vegan-egg (1 ss malte linfrø blandet med 3 ss vann)

100 g brødsmuler (rasp)

3 ss soya-saus

Olje, gjerne olivenolje eller lokal rapsolje

Salt & pepper


Kok quinoa med litt salt, eller buljong. Stek sopp, løk og hvitløk på middels varme til de er helt myke og lett brunet. Hakk valnøttene og la det få steke sammen med grønnsakene de siste minuttene.

Bland grønnsakene med ferdigkokt quinoa og de andre ingrediensene og gi blandingen en kjapp mixing i food-prosessor.

Vi vil beholde litt tekstur og kornet konsistens så ikke mix for lenge.


La deigen få hvile i minst en halv time (den kan også stå over natten), og form små boller med en skje, eller bruk hendene. Du kan steke bollene i panne, eller bake dem i ovnen (på smurt bakepapir ved ca 200-220 grader).

Jeg synes de er aller best når de er sprø på utsiden og fremdeles deilig myke inni.


Vegansk saus

1 liten løk, finhakket

1 hvitløksfedd

1 kopp finhakket sopp

1 buljong-terning, eller 1-2 ts med buljongpulver, rørt ut i 1 kopp kokt vann

2 ss Miso eller soysaus (jeg liker å bruke 1 ss av hver)

1/4 kopp mel + 1 ss maisstivelse + 1/2 kopp vann

1-2 ss næringsgjær

en liten klype timian og rosmarin

Salt og pepper


Du kan også tilsette litt melk, eller matfløte for en kraftigere og rundere saus.


Stek finhakkede grønnsaker i en liten kjele, eller panne med smør eller olje. La de få tid til å bli helt myke og lett brunede slik at vi får frem mest mulig av den milde, søte og runde smaken.

Tilsett vann med buljong og la alt koke samen i noen minutter. Rør så inn miso/soyasaus og urter.

Kjør sausen i food-prosessor, eller mix den godt med en håndmikser, slik at løk og sopp blir helt most. Vil du ha en helt «glatt» saus kan du evt sile den for å få vekk de siste restene av grønnsaks-klumper.

Nå kan du jevne sausen med mel-blandingen. Jeg liker å blande mel, maisstivelse og vann i et glass og riste godt slik at det blir helt klumpefritt. Rør inn litt og litt og senk evt temperaturen slik at det ikke rekker å klumpe seg.

Smak til med salt og pepper, evt litt ekstra soya, urter, eller melk.


Kos deg med et skikkelig godt høst-måltid, nesten garantert suksess hos både små og store

Archive
Search By Tags
Ingen tagger enda.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square