top of page
Søk

Tidlig vår er Kapha-tid...


Skap balanse med mer VARME og BEVEGELSE

Selvom Kapha ikke er dominant i din konstitusjon (individuelle kropps- sinn- type) kan denne "energien" lett komme ut av balanse på denne tiden av året.

Solen begynner å varme, men kulda ligger på lur og nettene er fortsatt kalde og mørke. Jorden er fremdeles hard og kald, snø og is smelter i høyden og bidrar til mer fuktighet. Knopper og spirer ligger på vent til en ny start...

Vi påvirkes av sesongens skifter, mer enn vi som regel er oppmerksomme på, og de samme kvalitetene som jeg har beskrevet over kan vi også finne igjen i oss selv.

Tegn på å ubalanse i Kapha-dosha kan være; hevelser, ekstra vann/væske i kroppen, treg og tung fordøyelse, økt slimdannelse og tette luftveier, astma og allergi, prokrastinering og manglene energi/tiltakslyst, konfliktsky, melankoli, motstand mot endring og vanskelig for å gi slipp - enten det gjelder ting, mennesker eller gamle vaner…

En skånsom rens kan derfor være en god ide nå. Ettersom kulda slipper, kroppen slapper mer av og energien flyter lettere. Vi trenger ikke lenger holde fast og krype sammen for å konservere varme og energi. Den naturlige tendensen til å lettere slippe opp og skape mer flyt hjelper oss til å lettere gi slipp på det som ikke lenger er bra for oss. Vi trenger å kvitte oss med gammelt grums og det som holder oss igjen, for å gi plass til det nye som venter...

Fordi et av de typiske kjennetegnene for Kapha-dosha i ubalanse er at det kan være vanskelig å gi slipp, kan det derfor kreve en liten ekstra innsats å hjelper kroppen i denne prosessen. kan føre til noen kilo ekstra, hevelser, væskeansamlinger, tette bihuler, tetthet i brystet og typiske allergi-symptomer som høysnue. Det kan derfor kreve en liten ekstra innsats å

Gunas/kvaliteter som beskriver Kahpa er blant annet; tung, mørk, stødig (fast), kald og fuktig. I henhold til det Ayurvediske prinsippet om at likheter forsterker og motsetninger balanserer kan vi derfor fokusere på de motsatte egenskapene og eventuelt gjøre noen tilpasninger i kosthold, daglige rutiner, fysisk aktivitet, egenpleie osv.

Balanserende egenskaper; lett, lys, luftig, bevegelig, varm og tørr.

En naturlig Kapha-dominant person er stødig og sterk, tåler å ta i et tak og har høy utholdenhet. I ubalanse kan disse gode egenskapene derimot slå tilbake og gjøre oss slappe - vi vil helst bli liggende på sofaen, se på TV, spise og drikke - veldig gjerne noe søtt… Fordi «Kaphas» har lett for å legge på seg, kan det bli ekstra uheldig og lede inn i en ond sirkel.

Stimulering og nye impulser er viktig «motgift», det gjelder både i kosthold og livsstil/daglige rutiner. Faktisk vil det å løsne opp og gi slipp på en del vante rutiner ha god effekt og bidra til mer bevegelse og flyt.

De tåler hardere trening som virkelig får opp varmen i kroppen, og det kan like gjerne dreie seg om en skikkelig skogtur i godt tempo som en heftig spinning-økt.

Det å lære noe nytt, og å være åpen for nye ideer og initiativ er også god medisin…

Kosthold som fremmer utrensing og reduserer Kapha-dosha

Når det gjelder kosthold er det sunn fornuft som gjelder; mye grønt og grovt, mindre hvitt og mykt - dvs. masse grove og fiberrike grønnsaker, fullkorn fra brun ris, hele korn fra bygg, rug, hirse og bokhvete, quinoa og amarant, grove knekkebrød og mindre sukker og lyst brød.

Begrens meieriprodukter som virker ekstra slimdannende, søte frukter og unngå så langt du kan småspising mellom måltidene.

Spis gjerne dagens største måltid til lunsj og hold deg til en lett og varm middag - gjerne en enkel suppe med grønnsaker og ekstra krydder.

Drikk mindre til måltider og unngå alltid kald drikke sammen med varm mat.

Mat som er varm og lett, med mindre fett og sukker. Hold igjen på animalske produkter (spesielt kjøtt) og spis mer bønner og linser som naturlig balanserer Kapha.

Spis gjerne mer av matvarer som smaker bittert, krydret og astringerende/«snerpete» - gir en tørr følelse i munnen.

Lett mat: kokte, bakte eller dampende grønnsaker, wok med mer krydder og mindre olje/fett, ovnsbakte retter med mindre fett/olje, lette supper uten bruk av fløte, rømme ol. Et bra tips er å heller blende grønnsaker som gir litt av den samme «munnfølelsen».

Varm mat: ikke bare mat som er tillaget, og spises varm, men også bruk av krydder tilfører varme til maten og stimulerer fordøyelsen.

Bitre, krydrede og astringerende smaker finner du blant annet i; de fleste grønne bladgrønnsaker og salater, brokkoli, urter og krydder som løk, hvitløk, gurkemeie, sort pepper, chilli og kajenne, grapefrukt, grønn og sort te, bønner og linser, quinoa, hirse, rug og bygg, granateple og grønne bananer

Er det vrient å gi slipp på melk/meieriprodukter er det best hvis du går for lette varianter med mindre fett, og gjerne fra sau og geit fremfor ku-produkter.

Honning er OK som søtning, men unngå ellers sukker, kaker og snop.

Krydder er supert (med unntak av salt) og kan også gjerne drikkes som te. Krydder-te laget på hele frø av cumin, fennikel og koriander er spesielt bra for å fremme rense-prosessen. Les mer og se oppskrift her

Vil du prøve deg på en mono-faste med kitchari kan du lese mer om det her.

Er du usikker - eller nysgjerrig, på din konstitusjon og vil lære mer, finner du mye informasjon på hjemmesiden min; OMAyurveda.no. Send meg gjerne en mail; merete@omayurveda.no


Comentarios


Archive
Search By Tags
Ingen tagger enda.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page