top of page
Søk

Persille og rosmarin

Både persille og rosmarin har varmende egenskaper og er derfor blant de urtene vi kan holde litt igjen på når sommeren varmer som mest, eller vi har mye Pitta i kroppen.

Enn så lenge - mens været fremdeles er ustabil og vi kanskje trenger å rense ut siste rest av akkumulert Kapha (snue, tette luftveier, økt slimproduksjon, tung og slapp i kroppen), vil derimot disse urtene være fine som "tilskudd".

Det samme gjelder hvis du har tendenser til at Vata-ubalanse; uro og engstelse, søvnproblemer, luft i magen, forstoppelse eller variable fordøyelsesproblemer blant annet.

Er du ny til Ayurveda, eller trenger en liten oppfriskning kan du lese mer om de viktigste prinsippene og doshaene (vata, pitta og kapha) her.


Persille (bladpersille)


Her kan du fint bruke både blader, stilker, røtter og frø

Energetiske egenskaper: skarp, varm og lett bitter.

Virker balanserende/reduserende på Kapha og Vata, men kan øke Pitta


Persille har et høyt innhold av viktige vitaminer og mineraler (bla jern) og er derfor supert som et naturlig kosttilskudd.

Urten har gode styrkende og varmende egenskaper.


Persille virker generelt vanndrivende, kan hjelpe med å redusere luft i magen og har gode balanserende egenskaper på reproduksjons-systemet hos oss kvinner.

Spesielt i forbindelse med menstruasjon kan persille bidra til en "sunn" flyt, lindre kramper og hodepine og redusere vannansamlinger i kroppen (både omkring magen, bena og brystene).


Som styrkedrikk for nyrer og livmor kan du presse persilleblader og ta 2 te-skjeer daglig.


Vær likevel litt forsiktig hvis du har tegn til betennelser og mye varme i kroppen, spesielt ved betennelser/irritasjon i nyrer og urinveier.


Rosmarin


Energetiske egenskaper: skarp, bitter og varmende.

Virker balanserende/reduserende på Kapha og Vata, men kan øke Pitta.


Rosmarin har flere av de samme gode egenskapene som persille, virker vanndrivende, hjelper mot luft i magen/oppblåsthet, menstruasjons-flyt og virker i tillegg lett stimulerende.


Rosmarin øker sirkulasjon, flyt og varme i kroppen. Urten virker også slimløsende og fremmer apetitt og god fordøyelse.


留言


Archive
Search By Tags
Ingen tagger enda.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page