top of page
Søk

Mine "Pitta-justeringer» i sommer


De første årene jeg praktiserte Ayurveda hadde jeg, som mange nyutdannede, en mer teoretisk tilnæring til hvordan jeg skulle opprettholde balanse - hva jeg burde/ikke burde spise, gjøre osv.

Fordi jeg allerede har mye Pitta i min konstitusjon ble det en tilnærming som handlet om å gjøre det meste «riktig» basert på hva jeg hadde lært og hva jeg kunne lese meg frem til.


Ettersom min tilnærming til Ayurveda gradvis har blitt mer og mer intuitiv, opplever jeg også hvordan kroppen signaler samsvarer mer og mer med det jeg har lært - og hvordan det gir ekstra inspirasjon og tillit til denne tradisjonelle, med samtidig alltid aktuelle visdommen.

Fordi vi alle er unike og har våre egne innarbeidede vaner, rutiner og preferanser er det likevel ikke slik at mine opplevelser og erfaringer automatisk kan (eller bør) overføres til andre.

Likevel deler jeg gjerne noen av de tipsene/justeringene som har hjulpet meg til å opprettholde en god balanse gjennom sommeren:

 • Jeg har byttet ut ingefær/sitron-te med CCF, eller grønn urte-te. CCF (cumin, coriander og fennikel) er en kjempefin kombinasjon som virker lett rensende og samtidig balanserer varmende og kjølene egenskaper. Jeg lager en blanding med litt ekstra corianderfrø og tilsetter også litt mynte for å kjølne Pitta.

 • Skikkelig grønn urte-te laget av nesle, løvetann og peppermynte, er også noe jeg «craver» om sommeren. Blandingen er ypperlig for å balansere Pitta og virker lett rensende på leveren som er et viktig Pitta-organ (der mye varme ofte akkumuleres)

 • Jeg lager frokostgrøten min av mer kjølene korn som havre, hvete og hvit ris, tilsetter litt chiafrø og bruker gjerne kokosmelk

 • Jeg spiser mere salat til lunsj, om vinteren blir det gjerne varm mat - men nå nyter jeg veldig friske og lokale grønnsaker. Spirer et et godt og næringsrikt tilskudd.

 • Jeg spiser (norske) bær fremfor sitrus og tropiske frukter

 • Kombinasjonen av sterkt lys og varme funker dårlig for meg. Varme går greit så lenge det er litt overskyet, eller det går bra med sol så lenge det ikke er for varmt. Ellers har jeg innsett at det er skyggen som gjelder

 • Jeg bruker mer friske urter og generelt mindre krydder (inkl salt og pepper)

 • Jeg velger gjerne klær i lysere og mer kjølende farger som blått, grått, hvitt ol. Resten av året vil jeg helst bruke varmere farger

 • Jeg er gjerne mer sosial, men samtidig også mer bevisst på selskapet jeg velger (unngår gjerne situasjoner, eller settinger som tapper meg for energi, eller gjør meg utålmodig, frustrert, dømmende, eller på annen måte trigger Pitta-dosha)

 • Jeg tar et par spiseskjeer aloe vera juice for å balansere fordøyelsen

 • Jeg gjør hudpleien så enkel som mulig, kokosolje er kjølende og kan brukes til neste alt (inkl fjerne vannfast mascara)!

Hvis du har andre erfaringer og råd du vil dele er vi mange som gjerne tar i mot innspill til inpirasjon.

Ayurveda, og den individuelle tilnærmingen, skal jo nettopp inspirere til at vi kan prøve oss frem - og ikke minst øve på å kjenne etter hva som gjør godt og hva kropp, sinn og sjel sier "JA" til.

Comments


Archive
Search By Tags
Ingen tagger enda.
Follow Us
 • Facebook Basic Square
 • Twitter Basic Square
 • Google+ Basic Square
bottom of page