top of page
Søk

Mer praksis - mindre teori


Jeg morges hørte et fint sitat som inspirerte meg til å dele noen linjer; « we don´t need more ideas, we need more experiences».

Dette henger så godt sammen med hvordan jeg praktiserer, og ønsker å inspirere andre til å praktisere Ayurveda.


Uansett hvor mange dosha-tester du tar, hvor mange lærebøker du leser og podcaster du lytter til handler det til syvende og sist om hvordan og hva du kjenner, og hvordan det du gjør, opplever, spiser og omgir deg med føles og virker inn på deg.

Den beste øvelsen du kan praktisere er derfor å være åpen, nysgjerrig og «tilstede i livet og i kroppen» - og ta deg til til å kjenne etter.


En enkel og fin øvelse for meg har vært å lære meg til å kjenne på været. Det er så lett å vurdere været som fint, eller dårlig, ut i fra hvordan vi ser det når vi titter ut av vinduet.


Som en del av mine faste morgenrutiner går jeg alltid en liten tur, en slags gående meditasjon for å starte dagen med et åpent sinn, før jeg rekker å bli påvirket av nyheter, beskjeder, to-do-lister, eller annet som trekker oppmerksomheten min bort fra kroppen og opp i hodet.

Jeg bruker turen min til å øve på tilstedeværelse og oppmerksomhet, til å kjenner etter og «sanse». Og uansett vært og vind finnes det alltid noe magisk og flott jeg kan legge merke til. Noe av det mest spennende er hvordan jeg opplever været på en helt annen måte enn tidligere. Der jeg før hadde en idé om at pent vær; en klar, varm og solfylt dag var det som gjorde meg godt, kan jeg nå kjenne at det som faktisk føles aller best er mildt, tungt og fuktig vær - altså en typisk grå dag som jeg tidligere ville ha «kategorisert» som skikkelig kjip…

Har du litt kjennskap til doshaene gjenkjenner du sikkert at dette er kvalitet som virker godt for å balansere Vata-dosha (som kjennetegnes av de motsatte egenskapene - lett, tørr og kald). Det fine med Ayurveda er like


vel at du ikke trenger å kjenne til noen av disse begrepene, eller teoriene for å kunne dra nytte av kunnskapen.Du trenger bare å forenkle tilnærmingen din, rykke tilbake til start - til den grunnleggende opplevelsen av å kunne kjenne etter og la kroppen fortelle deg hva den ønsker seg for å kunne skape balanse.Uansett om du er ny, eller allerede godt kjent med Ayurveda, vil min to (beste og enkleste) tips for å tilnærme deg en mer Ayurvedisk og balansert livsstil være:

 • Motsetninger balanserer og likheter forsterker (det viktigste prinsippet innen Ayurveda)

 • Bruk GUNAS som din viktigste veileder.

Gunas er kvaliteter/egenskaper som beskriver motsetninger vi kan bruke som styringsverktøy. Disse kvalitetene kan du kjenne igjen og bruke for å skape balanse på alle områder i livet. Fordi vi hele tiden påvirkes av det som skjer omkring oss vil vi også konstant være i «endring». Det å kjenne igjen og navigere omkring de små og subtile signalene vi kjenner på, kan derfor være like viktig som å leve etter en fast plan med strenge dietter og rigide rutiner.


Dette er de 10 parene med GUNAS du
kan styre etter:

 • TUNG - LETT

 • HARD - MYK

 • VARM - KALD

 • FET/FUKTIG - TØRR

 • GLATT - RU

 • TREG/SLØV - SKARP/DIREKTE

 • FAST - FLYTENDE

 • STABIL - BEVEGELIG

 • GRUMSETE - KLAR

 • TYDELIG - SUBTIL


Comments


Archive
Search By Tags
Ingen tagger enda.
Follow Us
 • Facebook Basic Square
 • Twitter Basic Square
 • Google+ Basic Square
bottom of page