CC466093-F0EC-4F14-BA0E-23F0372575D8_4_5

Lag deilig Ayurvedisk krydder-te/chai til jul


Enten du vil gjøre litt ekstra stas på deg selv, eller lage som en fin liten gave, er det enkelt og hyggelig å lage egen te-blanding.

Det er også en fin måte å bli bedre kjent med hvilke krydder og smaker som kan hjelpe til å balansere de enkelte doshaene (Vata/Pitta/Kapha).


Flere av våre typiske jule-krydder er vanlige ingredienser i Ayurvedisk matlaging - og te. Fordi mat regnes som vår kanskje viktigste medisin, er krydder en slags «super-medisin» som ikke bare har direkte, men også indirekte funksjoner og egenskaper.

Jeg har forsøkt å sette sammen oppskrifter med ingredienser som du enkelt kan få tak i. En ellers stor barriere for å gi seg i kast med Ayurvedisk matlaging er ofte at det krever ingredienser som er både ukjente og vanskelig å få tak i.


Overordet har de fleste krydder varmende egenskaper som styrker agni og dermed har en positiv effekt på både fordøyelsen og immunforsvaret.

Varme er i tillegg med på å «booste» effekten, så en kopp varm te er derfor helt topp!

Eksempler på krydder som fremmer varme, sirkulasjon og dermed hindrer stagnasjon og «stillstand» som vi lett kan kjenne på nå er: Kardemomme, gurkemeie, ingefær, nellik og kanel.

Fennikel og lakrisrot har i tillegg gunstig effekt på luftveiene og fordøyelsen - og i god kombinasjon kan derfor disse vanlige krydderne være et fint tilskudd til «vinter-apoteket» og hvordan vi kan ta litt ekstra vare på oss selv.


NB! Ønsker du maks helse-effekt er det viktig å velge krydder av god kvalitet, helst økologiske og ubestrålte. Krydder er også ferskvare og bør oppbevares både mørkt og kjølig (krydderhyllen rett over komfyren er derfor ingen god idé ;-).

For alle teene kan du velge «slow-brewing»*, eller en litt raskere versjon der du maler alle krydrede i en morter, eller krydderkvern, og fyller i te-poser. Husk at hvis du bruker finmalte krydder siver de lett gjennom en vanlig te-sil.


*) kok krydrede på lav varme i 20-25 minutter, slik at vannet reduseres til ca halvparten),

Hvis du vil lage en ekstra god og litt søtere chai-latte er dette et par ekstra tips:

Både Vata og Pitta balanseres av vanlig ku-melk, og havremelk et godt vegansk alternativ.

Kapha har det best med ris-melk, eller at annet vegansk og usøtet alternativ.

For litt ekstra søtt kan du «smelte» daddel i teen, (den sunne versjonen av marshmallow), bruke honning som balanserer Kapha og Vata, eller bruke litt kokos-sukker, rårørsukker, eller lønnesirup for Pitta.

Husk også at honning aldri skal varmes opp, men først tilsettes etter litt avkjøling.

Kapha-chai
  • 5 kardemomme-kapsler

  • 2 nellik-spiker

  • 1 ts fennikelfrø

  • ½ ts revet frisk, eller tørket ingefær

  • ½ ts malt kanel, eller en kanelstang i biter

  • Litt anis

  • Evt kan du blande med grønn, eller svart te som gir litt ekstra «kick» til Kapha-dosha

Vata-chai
  • 6 kardemomme-kapsler

  • En kanelstang i biter, eller 1/2-1 ts malt kanel

  • 1 ts revet frisk, eller tørket ingefær

  • 1 ts lakrisrot

  • 1/4 ts revet muskatnøtt

  • 1/4-1/2 ts anis

Pitta-chai
  • 4 kardemomme-kapsler

  • En liten kanelstang i biter, eller ts malt kanel

  • 1/2 ts lakrisrot

  • 1/2 ts gurkemeie, eller saffran

  • 1/2 ts fennikel - eller alternativ litt vanilje for en litt søtere te

  • 1/4 ts revet ingefær, helst frisk

Archive
Search By Tags
Ingen tagger enda.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square