top of page
Søk

Ayurvedisk lunsj

Mitt beste tips for Ayurvedisk lunsj er å følge «Buddha Bowl» prinsippet. Dvs å fylle bollen, eller matboksen, din med:

  • ris, quinoa, pasta, byggris, couscous, bulgur, bokhvete el

  • proteinkilde; vegansk (bønner, linser, tofu, hummus el), vegetarisk (egg, ost), eller animalsk

  • grønnsaker; gjerne etter sesong og gjerne lokale

  • sundt fett; avocado, ghee, kaldpresset olje, tahin, nøttesmør el

Du kan også starte med å lage en base, tilsvarende Kitchari, men uten grønnsaker. Enten bare med ris, eller også med mungbønner, alternativt andre bønner, eller linser som fungerer for deg. Du kan fint bruke oppskriften på kitchari, men du kan også velge å variere med andre krydder og/eller urter som du liker, eller som passer for deg og din konstitusjon.

«Grøten» av ris og bønner/linser holder seg fint i kjøleskapet et par dager, en ikke varm opp mer enn det du skal spise av gangen (rester bør ikke varmes opp mer enn én gang).


Ved siden av kan du fylle på med det du måtte ha av grønnsaker (nå om vinteren anbefaler jeg at du velger grønnsaker som er lett varmet; bakt i ovnen, woken, dampet el).

Hvis du holder grønnsakene ved siden av er det lettere å skape variasjon og du får opplevelsen av å spise et mer «spennende» måltid. For å gjøre det enda mer fristende kan du toppe med noe som gir ekstra smak, eller kanskje litt crunch som f.eks:

  • solsikkefrø, eller mandler ristet i litt soyasaus

  • ristede kokosflak, noriflak, gomasi

  • ristede, sprø kikerter

  • knuste nachos, eller taco-rester

  • friske urter, litt presset sitron, eller lime

  • chutney, salsa el

  • pickles, surkål, syltet ingefær el


En supergod dressing/saus som også inneholder gir en bra kombinasjon av de forskjellig smakene får du ved å blande:

  • 1 ss tahini (helst den lyse, litt flytende varianten)

  • 1-2 ss soyasaus/tamari

  • 1 ss eplesider-eddik, eller sitronsaft

  • 1 ss honning, eller lønnesirup


Hva som passer for deg og din konstitusjon vil selvfølgelig variere, men et godt sammensatt og balansert og måltid inneholder en alltid en variasjon av ulike smaker og konsistenser. Helheten er viktigere enn hvordan de ulike råvarene oppleves hvis du spiser de alene.

Comments


Archive
Search By Tags
Ingen tagger enda.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page