Ayurvedisk lunsj
Mitt beste tips for Ayurvedisk lunsj er å følge «Buddha Bowl» prinsippet. Dvs å fylle bollen, eller matboksen, din med:
ris, quinoa, pasta, byggris, couscous, bulgur, bokhvete el
proteinkilde; vegansk (bønner, linser, tofu, hummus el), vegetarisk (egg, ost), eller animalsk
grønnsaker; gjerne etter sesong og gjerne lokale
sundt fett; avocado, ghee, kaldpresset olje, tahin, nøttesmør el
Du kan også starte med å lage en base, tilsvarende Kitchari, men uten grønnsaker. Enten bare med ris, eller også med mungbønner, alternativt andre bønner, eller linser som fungerer for deg. Du kan fint bruke oppskriften på kitchari, men du kan også velge å variere med andre krydder og/eller urter som du liker, eller som passer for deg og din konstitusjon.
«Grøten» av ris og bønner/linser holder seg fint i kjøleskapet et par dager, en ikke varm opp mer enn det du skal spise av gangen (rester bør ikke varmes opp mer enn én gang).
Ved siden av kan du fylle på med det du måtte ha av grønnsaker (nå om vinteren anbefaler jeg at du velger grønnsaker som er lett varmet; bakt i ovnen, woken, dampet el).
Hvis du holder grønnsakene ved siden av er det lettere å skape variasjon og du får opplevelsen av å spise et mer «spennende» måltid. For å gjøre det enda mer fristende kan du toppe med noe som gir ekstra smak, eller kanskje litt crunch som f.eks:
solsikkefrø, eller mandler ristet i litt soyasaus
ristede kokosflak, noriflak, gomasi
ristede, sprø kikerter
knuste nachos, eller taco-rester
friske urter, litt presset sitron, eller lime
chutney, salsa el
pickles, surkål, syltet ingefær el
En supergod dressing/saus som også inneholder gir en bra kombinasjon av de forskjellig smakene får du ved å blande:
1 ss tahini (helst den lyse, litt flytende varianten)
1-2 ss soyasaus/tamari
1 ss eplesider-eddik, eller sitronsaft
1 ss honning, eller lønnesirup
Hva som passer for deg og din konstitusjon vil selvfølgelig variere, men et godt sammensatt og balansert og måltid inneholder en alltid en variasjon av ulike smaker og konsistenser. Helheten er viktigere enn hvordan de ulike råvarene oppleves hvis du spiser de alene.
Comments