top of page
Søk

Ayurvedisk eple-drikk

Varme epler er noe av det mest balanserende og "riktige" vi kan spise, eller drikke nå om høsten.

Det harmonerer både med sesongens råvarer (gå for norske epler!) og virker balanserende på alle doshaene.


Mens rå epler kan provosere Vata-dosha som er ekstra tilstede nå om høsten, vil kokte/bakte epler endre karakter og egenskaper til å bli perfekt balanserende for både Vata, Pitta og Kapha.


Ferdig eplesaft og eplesider inneholder ofte mye (hvitt) sukker og er derfor ikke særlig bra for Kapha som generelt

bør unngå søtt. Lager vi den selv kan vi lett justere mengden og typen sukker, og ved å tilsette krydder som virker balanserende på Kapha blir dette en drikk alle kan nyte, og samtidig balansere de typiske Kapha-kvalitetene.

Vil du være ekstra nøye med å balansere doshaene kan dette være en fin liten trening i hva som passer best for både Vata, Pitta og Kapha. Og som vanlig handler det ikke bare om smak, men også om temperatur - hvordan vi kombinerer og presenterer råvarene (helhetlig sanseinntrykk).


Generelt bør all drikke være minst romtemperert, eller behagelig varm. Kjenner du allerede på mye varme/Pitta er det også viktig at det du drikker/spiser heller ikke er for varmt.

Eple-toddyen virker nærende, jordene og styrker både Agni og Ojas


INGREDIENSER:

Vata-balanserende

  • 4 søte, eller syrlige epler

  • 1 bit ingefær i skiver

  • 1 ts kanel

  • 1/2 ts muskat

  • 4 nellikspiker

Pitta-balanserende

  • 4 søte epler

  • 1 liten bit frisk ingefær i skiver

  • 1 ts kanel

  • 1/2 ts kardemomme

  • 1/2 ts gurkemeie


Kapha-balanserende

  • 4 epler, gjerne ekstra friske og crispy

  • 1 bit frisk ingefær, eller 1 ts tørket ingefær

  • 1 ts kanel

  • 4 nellikspiker

  • 1/2 ts muskat, eller 1/2 ts gurkemeie

  • evt. litt svart pepper


Litt søtere?

Vil du ha en søtere drikk kan du tilsette til søtstoff som også kan tilpasses etter dosha:


Vata: har det greit med de fleste typer sukker/søtt, men det er alltid en god idé å unngå hvitt, raffinert sukker - og selvfølgelig kunstig søtstoff

Pitta: kokossukker og lønnesirup er de beste alternativene

Kapha: hold igjen på søtt og bruk evt bare litt honning

Skjær eplene i biter/skiver og ha dem i en kjele med vann (til ca 5 cm over eplene).

Kok opp og la småkoke i en times tid (den lange koketiden får frem ekstra sødme).

Sil ut eplebitene og hell saften tilbake i kjelen. Tilsett krydder, rør godt og småkok i 5-10 minutter.


Tips: mos resten av eplebitene og tilsett evt litt søtt som nevnt over, så har du deilig eplemos.

Comentários


Archive
Search By Tags
Ingen tagger enda.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page