top of page
CC466093-F0EC-4F14-BA0E-23F0372575D8_4_5
Søk

Ayurveda - enkel vei til bedre helse og balanse


Ayurveda har en enkel og helhetlig tilnærming til helse og livsstil. Gjennom bare ett enkelt prinsipp, og åpenhet for å utfordre noen etablerte sannheter, kan vi gjenskape en bedre balanse i livet - både fysisk og mentalt.

Det grunnleggende prinsippet innen Ayurveda handler om at likheter forsterker og motsetninger balanserer.

Gjennom økt bevissthet ovenfor signaler fra kropp og sinn kan vi gjøre enkle justeringer (f.eks i kosthold, aktiviteter, egenpleie, daglige rutiner mm) som fremmer bedre balanse - og motvirker potensiell ubalanse.

For å lettere beskrive/sette ord på disse «signalene» definerer Ayurveda 10 sett med motsettende kvaliteter, kalt GUNAS, som kan hjelpe oss til å tydeliggjøre hvilke tiltak og endringer vi kan gjøre.

Lenger ned finner du hele listen over disse 10 parene med GUNAS, men for å gjøre det enda enklere kan du starte med å utforske de tre viktigste:

  • VARM / KALD

  • MYK / HARD

  • TUNG / LETT

Når du først har identifisert de kvalitetene som du kjenner deg igjen i kan du gjøre endringer, eller innføre elementer som virker i motsatt retning.

Så enkelt som at hvis du er kald velger du varm mat og drikke, tar på deg varmere klær (inkl varmere farger) osv.

Føler du deg «stuck», fastlåst og hard i kroppen eller til sinns, kan du bringe inn mykere kvaliteter f.eks gjennom aktiviteter som dans og yoga fremfor løping og vekttrening. Myk massasje fremfor hard, mykere mat som grøt og suppe fremfor knekkebrød osv.

Fordi Ayurveda har en klar holistisk tilnærming og anerkjenner at alt som påvirker kroppen også virker inn på sinnet, og omvendt, vil en praksis som oppleves kroppslig også påvirke oss mentalt.

I en tid der vi er vant til å teoretisere og komplisere kan dette kanskje virke både enkelt og banalt, men jeg tror at nettopp en mer intuitiv tilnæring er akkurat hva vi trenger - bare det i seg selv er en motsetning som kan hjelpe til bedre balanse….

Ta gjerne kontakt hvis du er nysgjerrig på Ayurveda og vil lære mer, enten gjennom en individuell konsultasjon eller være med på kurs. Send e-post til: merete@omayurveda.no

GUNAS - 10 par motsettende kvaliteter/egenskaper


Archive
Search By Tags
Ingen tagger enda.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page