top of page
Søk

Ayurvediske råd for høsten


AYURVEDA lærer oss hvordan alt som omgir oss også påvirker oss. Ikke minst har sesongene og endringene som skjer i klima og naturen stor stor betydning, og kan lett bringe oss ut av balanse.

Med noen enkle tilpasninger kan vi likevel møte den kaldere årstiden med mer styrke og motstandskraft.

Høsten preges typisk av kvaliteter som lett bringer Vata-dosha ut av balanse. Skiftende vær, vind og kjøligere dager kan gjøre oss mer sensitive, urolige og sårbare. Vi kan kjenne oss rastløse, oppleve humørsvingninger, sove dårligere, få fordøyelsesplager som oppblåsthet og/eller forstoppelse og generelt dårligere immunforsvar.

Den beste måte å balansere høstens kvaliteter er gjennom varme, fuktighet og "jordning".

10 enkle råd for HØST-balanse

1. Hold en fast døgnrytme - også i helgene.

Stå helst opp før kl 7 og legg deg heller tidligere om kvelden.

2. Start dagen med en kopp varmt vann, gjerne med litt frisk ingefær og noen dråper sitron.

Drikk det før du spiser eller drikker noe annet og gi kroppen en skikkelig innvendig " oppvask".

Styrker fordøyelsen, fremmer varme og sirkulasjon.

3. Spis varm frokost og generelt mer varm, myk og fuktig mat. Vata-dosha gjør fordøyelsen vår mer sensitiv,

og det er derfor bra å spise mat som er lett fordøyelig, slik at vi også bedre kan nyttiggjøre oss av viktige

næringsstoffer. Vi er ikke hva vi spiser, men hva vi fordøyer

4. Gjør lunsj til dagens største/tyngste måltid og spis en lettere middag.

Velg lettere mat jo senere du spiser, og unngå spesielt kald og tungt fordøyelig mat som raw food,

kalde salater og smoothies. En god og varmende suppe med sesongens grønnsaker, eller kitchari

(se oppskrift lenger ned), er supert som kveldsmåltid.

5. Gi kroppen en myk start, skap varme og sirkulasjon med lett aktivitet og rolige bevegelser. Yoga, tai chi, dans,

bøying og tøying, for å myke opp, "smøre" ledd og musklatur.

6. Kaldere vær, vind og tørt inneklima gjør kroppen og huden

mer tørr og sensitiv. Bruk naturlige fuktighetsgivere som

gir pleie og næring både til utsiden og innsiden.

Bytt ut bodylotion med ren, kaldpresset og gjerne

økologisk olje. Masser hele kroppen med varm olje og la den

trekke godt inn i huden, vent 10-15 minutter før du dusjer og

unngå gjerne såpe slik at ikke tørker ut huden igjen.

Olje er beskyttende og nærende for slimhinnene, så massér også noen dråper olje i nesebor og ørene.

7. Gjør innetiden hyggeligere og roligere. Gjør en "huslig detox" og ta bort fremfor å fylle på.

Gi bort det du ikke trenger og kildesorter det du vil kaste.

8. Vær ute i naturen så mye du kan, og kle deg godt! Beskytt særlig halsen og hodet mot vind og kulde.

Utetid er kanskje det aller beste tiltaket for å styrke kroppens selvregulering, og gjør oss mer bevisst på

vår naturlige tilpasning til sesong og klima.

9. Nyt sesongens råvarer; herlige rotgrønnsaker, epler, sopp og alt annet godt.

Kos deg med supper, stuinger, lune salater og bakte epler.

Velg lokal/kortreist mat, så er du sikret at du spiser det som er naturlig for sesongen.

10. Mørkere kvelder påvirker energinivået vårt, så tilpass deg kroppen (og sinnets) behov for mer ro og "lading".

Bruk kveldene til roligere aktiviteter og unngå sterke stimuli de siste par timene før sengetid.

Drikk en kopp varm melk med krydder, eller chai, gjerne søtet med litt honning.

Noen dadler og litt mandler er supert som beroligende kveldskos.

OPPSKRIFT PÅ KITCHARI

Kitchari er Ayurvedisk «supermat» og «comfort-food» på en gang.

Kombinasjonen av hvit basmatiris, mungbønner/mung dhal og milde krydder er veldig lett fordøyelig og anbefales blant annet som; skånsom de-tox, for å fremme god fordøyelse, styrke immunforsvaret og forbedre opptak av næringsstoffer.

Kitchari er et fullverdig måltid som inneholder alle nødvendige næringsstoffer inkludert komplette proteiner fra kombinasjonen av ris og mungbønner.

I Ayurveda legges det vekt på at alle de fem smakene (søtt, surt, salt, krydret, bittert og astringerende) bør inngå i et hvert måltid, dette for å stimulere appetitt og fremme naturlig fordøyelse.

Kitchari lages derfor med en kombinasjon av milde krydder som stimulerer alle smakssansene våre.

Oppskrift - 3-4 porsjoner

2 dl hvit basmatiris

1 dl mungbønner eller mung dhal (splittede mungbønner)

2 spiseskjeer ghee (evt meierismør, olivenolje eller kokosolje)

Krydderblanding:

1/4 ts sennepsfrø

1/2 ts cuminfrø

1/2 ts gurkemeiepulver

1 ts korianderpulver

1 ts fennikelpulver

Revet, frisk ingefær

Litt mineralsalt

Lett fordøyelige grønnsaker som; søtpotet, squash, asparges, gulrøtter, selleri, grønne bønner, fennikel

Vann til ønsket tykkelse, Kitchari passer fint både som suppe eller tykkere grøt/gryte

Bløtlegg mung dhal i minimum 4 timer (hele mungbønner bløtlegges over natten).

Hell av bløtleggingsvannet og skyll godt. Skyll også risen før den kokes.

Smelt ghee (olje eller smør) i en kjele, tilsett sennepsfrø og cumin la det putre noen minutter på middels varme til sennepsfrøene begynner å «poppe». Rør godt og pass på at det ikke brenner seg.

Tilsett resten av krydrene (vent med salt og frisk ingefær) og la det blande seg før du tilsetter ris og mungbønner.

Rør om og vent et par minutter før du tilsetter vann.

Skru opp varmen og la småkoke i 30-40 minutter.

Grønnsakene blandes inn mot slutten, slik at de blir gjennomvarmet - uten å bli kokt til mos, sammen med frisk ingefær og litt salt.

Varier gjerne med ekstra smak fra friskpresset sitron, friske urter, revet kokos, noen rosiner, mango chutney el.


Archive
Search By Tags
Ingen tagger enda.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page