top of page
CC466093-F0EC-4F14-BA0E-23F0372575D8_4_5
Søk

Ayurvedisk de-tox / Ama pachana

Ayurvedas tilnærming til de-tox er skånsom og mild, hovedformålet er å styrke fordøyelsen slik at kroppens naturlige renseprosesser kan optimaliseres. Det betyr enten lett faste, mono-faste, eller inntak av mat som er veldig lett fordøyelig (tenk barnemat fremfor rawfood). Varm drikke og sattvisk mat med milde og varmende krydder er et godt utgangspunkt.

AMA er et viktig begrep innen Ayurveda og beskrives som en seig, klissete masse som kan dannes i tarmsystemet dersom fordøyelsen vår ikke er god nok. Ubehandlet kan denne "massen" bevege seg videre til andre deler av kroppen. Typisk vil ama først påvirke de delene av kroppen vår som allerede er svake og sensitive.

Vanlige symptomer kan være fordøyelsesproblemer,

hodepine, allergi og luftveisplager som hyppige forkjølelser, tetthet og økt slimdannelse. Hovne og vonde ledd, muskelsmerter, dårlig sirkulasjon, eksem og uren hud.

Har du problemer med å gå ned i vekt, og opplever at kroppen ikke lenger responderer på trening eller endringer i kosthold slik som tidligere kan ama være en typisk årsak.

Ama påvirker også vår mentale helse og velvære, og et typisk symptom på blokkert energi er prokrastinering.

Nedstemthet, tungsinn og manglende energi er andre vanlige symptomer.

Årsakene til ama kan blant annet være:

- dårlig fordøyelse, f.eks dårlig kosthold og mat som ikke harmonerer med vår individuelle konstitusjon

- store og tunge måltider, spesielt sent på kvelden

- tungt fordøyelig mat som raw food og kalde salater (skaper problemer hvis fordøyelsen vår ikke er sterk nok)

- småspising og hyppige måltider (spise før du har fordøyet forrige måltid)

- sykdom eller stress som svekker immunforsvaret og fordøyelsen

- lite fysisk aktivitet og for mye søvn

Hvordan fjerne Ama og gjenopprette en god fordøyelse

De beste virkemidlene mot ama er varme og bevegelse. Og det aller beste tegnet på at rense-prosessen er i gang er en balansert fordøyelse med regelmessig (daglig) avføring.

  • Varm mat og drikke, AMA fjernes gjennom å «smeltes», for deretter å føres ut via fordøyelsessystemet

  • Balansert fordøyelse, daglig avføring (verken for hard eller løs). Fordi AMA først og fremst skilles ut via fordøyelsen er det helt essensielt at denne fungerer godt

  • Mer fysisk aktivitet og bevegelse som bidrar til å skape varme og flyt i kroppen, motvirker stagnasjon. Spesielt bra med raske turer i frisk luft og mer fysisk yoga - solhilsner er supert!

En vanlig "kur" for å fjerne Ama vil typisk vare i mist 3 uker. I denne perioden er kosthold og fysisk aktivitet effektive virkemidler, men det er også viktig med en mental praksis i form av "faste" fra sterke sanseinntrykk og eksterne stimuli .

En tradisjonell faste-kur passer ikke for alle, og er heller ikke nødvendigvis det beste. Ayurveda anbefaler derfor en mer skånsom de-tox for å fjerne ama, styrke og hjelpe fordøyelsen tilbake i balanse.

Mono-faste med kitchari. Mono-faste vil si at vi spiser det samme gjennom hele faste-perioden.

Kitchari er et fullverdi måltid som består av basmatiris, mungbønner, varmende krydder, ghee eller olje og eventuelt grønnsaker og/eller friske urter (se oppskrift)

Du kan bytte ut alle, eller minst to, av dagens måltider med kitchari i minimum 5-7 dager. En god plan kan være å spise varm grøt laget på havre, quinoa, ris el. til frokost og deretter kitchari til lunsj og middag.

Unngå kald drikke, kalde salater og raw food (som er mer belastende for for fordøyelsen) og drikk rent, kokt vann eller urte-te gjennom dagen.

Spesielt bra er det også med rensende krydder-te laget av fennikel, cumin og koriander, eller varmt vann med frisk ingefær og noen dråper sitron.

OMAyurveda tilbyr nå ferdige pakker med det du trenger for å gjennomføre en ukes mono-faste med Kitchari. Pakken inneholder økologisk basmatiris, mung dhal, krydderblanding, rensende krydder-te og Triphala (kapsler med Ayurvediske som styrker fordøyelsen, hjelper med utrensing og virker balanserende for både vata, pitta og kapha. Fritt levert innen Oslo. Les mer, eller bestill her


Archive
Search By Tags
Ingen tagger enda.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page