top of page
Søk

Ayurveda og kaffe


Et vanlig spørsmål i forbindelse med Ayurveda er;

«må jeg slutte å drikke kaffe?».

Vi har alle en viss oppfatning av hva som skal være bra, eller ikke så bra for oss. Dessverre har vi også lett for å lage strenge regler for hva som er lov og ikke lov.

Ikke bare koster det mye energi og viljestyrke å overholde disse "reglene", det er heller ikke alltid så enkelt å vurdere - det som kan bidra til bedre balanse for noen, kan føre til større ubalanse hos andre…

Kaffe er et godt eksempel på dette.

De siste årene har det blitt påvist flere positive helseeffekter ved å drikke kaffe.

Fra et Ayurvedisk ståsted vurderer vi likevel kaffe som et såpass sterkt stimuli at de fleste av oss bør begrense inntaket.

De negative effektene av kaffe kan i stor grad kobles til nervesystemet.

Kaffe bidrar til økt utskillelse av stresshormoner, noe som setter kroppen i beredskap (fight or flight).

Videre kan kaffe redusere effekten av hormonet DHEA som blant annet bidrar til cellereparasjon, styrker hukommelsen, fremmer kognitive funksjoner og demper stress.

Fordi kaffe samtidig øker utskillelse av «lykkehormonet» dopamin, er det dessverre lett å bli avhengig av kaffe som et enkelt stimuli for å å føle seg mer oppkvikket, energisk og fornøyd.

Et rolig og klart sinn - "Sattvic mind"

I Ayurveda ønsker vi å fremme et rolig og klart sinn med balanserte sanser (sattva).

Fordi kaffe virker stimulerende og gjør sinnet mer aktivt og urolig (rajas), oppnår vi dermed den motsatte effekten av hva vi bør styre mot.

Er du sliten og drikker kaffe for å få mer energi, kan du skape (eller forsterke) ubalanse gjennom å undertrykke kroppens signaler. Ved å undertrykke kroppens behov for å roe ned, tar du heller en stor bit av "morgendagens energi-reserve", og øker stressnivået ytterligere.

Hold kaffeinntaket moderat, og å velge kvalitet fremfor kvantitet

I Ayurveda er vi opptatt av å nyte det vi spiser og drikker, og at denne gleden i seg selv har en positiv effekt.

Tar du deg tid til en ordentlig pause der du koser deg med en kopp nylaget kaffe av god kvalitet, bruker sansene dine - tar deg tid til å lukte og smake ordentlig, kan det faktisk veie opp for noen av de mindre gode effektene (balanse mellom velbehag og stress).

Ubevisst kaffedrikking, der du fyller på med kopp etter kopp, ofte bare av gammel vane, eller for å holde energinivået bør du absolutt unngå!

Vil du gjøre kaffe-drikkingen mer Ayurvedisk kan du drikke kaffen din med melk (gjerne vegetabilsk), og tilsette litt kardemomme eller muskat for å redusere den stimulerende effekten.

"Det som kan være medisin for en person kan være gift for en annen"

Som med de fleste Ayurvediske råd vil det også være individuelle forskjeller som avgjør i hvilken grad kaffe og andre stimuli kan tolereres av den enkelte.


Archive
Search By Tags
Ingen tagger enda.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page