top of page
Søk

Ayurveda for sommeren


Sommeren gir oss varme, lys, energi og drivkraft, flere av de samme gode kvalitetene som kjennetegner Pitta-dosha.

For mye Pitta-energi kan derimot lede til hodepine, betennelser, eksem eller uren hud, såre/sviende øyne og fordøyelsesproblemer. Mentalt kan vi bli temperamentsfulle, irritable, utålmodige og kritiske.

For å opprettholde en god balanse, kan vi gjøre noen enkle justeringer av blant annet kosthold og daglige aktiviteter.

1. Start dagen med en kopp lunkent vann for å rense og hjelpe fordøyelsen igang. Tilsett gjerne noen dråper lime og et par skiver frisk ingefær.

2. Morgenen er den beste tiden for fysisk aktivitet. Spesielt ved trening i høyere tempo, der du øker pulsen og varmen i kroppen, er det fint å utnytte den friske og kjølige morgenluften.

Roligere aktiviteter som gåturer, lett jogging, yoga, sykling og svømming - gjerne utendørs, er ellers de beste aktivitetene på denne tiden av året. Gå gjerne en liten kveldstur, eller gjør noen beroligende asanas, før sengetid.

3. Kjenner du ekstra varme og typiske stress-symptomer som nevnt over, kan noen kjølende pusteøvelser virke beroligende og være den beste «førstehjelpen» for gjenskape balanse. Spesielt dyp og rolig pust gjennom venstre nesebor og sheetali (pust gjennom "rullet tunge") er fine pusteøvelser for å balansere Pitta.

4. Spis mer vegetarisk og nyt sesongens frukt og friske grønnsaker, gjerne lokale og økologiske.

Spesielt grønne bladgrønnsaker som spinat, salat og grønnkål virker kjølende og balanserende. Også avocado, agurk, erter, grønne bønner, squash og asparges er supert. Kutt ned på salt og sterke krydder og bruk heller godt med friske urter for ekstra smak og terapeutisk effekt, frisk koriander, mynte, dill, basilikum mm

5. Begrens matvarer som virker stimulerende, fremmer varme og provoserer Pitta-dosha.

Spesielt; rødt kjøtt, fritert mat, sterke krydder, salt, raffinert sukker, sjokolade, kaffe og alkohol.

6. Ayurveda anbefaler generelt lett varmebehandlet mat, men om sommeren kan vi bedre håndtere en frisk salat eller til og med litt raw-food, som ellers er krevende for fordøyelsen. Velg i såfall salat til lunsj, og spis fremdeles varm mat til middag. Frister det med is eller kalde drikker, kan du eventuelt skeie ut med det mellom måltider - unngå generelt kald drikke sammen med mat.

7. Hold fast døgnrytme og få nok søvn, selvom kveldene er lange og lyse. Unngå spesielt sterke stimuli den siste tiden før sengetid og gå helst til sengs før kl 23. God søvn og regelmessige måltider er viktige virkemidler for å holde Pitta-dosha i balanse.

8. Før sengetid kan du gjøre en lett fotmassasje med kokos- eller solsikkeolje, det kjøler ned og virker beroligende på nervesystemet. Har varmen gitt deg hodepine, kan du legge agurkskiver, eller bomullspads fuktet med rosevann eller aloe vera over øynene.

9. Pass på væskebalansen i varmen. Drikk lunkent vann eller kjølende urte-te. Smaksett gjerne med lime, mynte, agurk, kokos el. Du kan også lage en lett rensende og balanserende krydder-te ved å trekke hele frø av fennikel, koriander og lakrisrot. Drikk teen lett varm eller lunken, gjerne i små slurker til måltider.

10. Senk tempoet og ambisjonsnivået.

Praktiser «yin-verdier» som mykhet, aksept, tillit og lekenhet.


Archive
Search By Tags
Ingen tagger enda.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page