top of page
Søk

Ghee - den nye oljen


Ghee, eller klarnet smør, har lang tradisjon som et av de mest brukte og anbefalte produktene innen Ayurveda. Særlig om vinteren har vi godt av å inkludere litt mer fett og proteiner i kosten, og dermed gi kroppen ekstra beskyttelse og smøring - både på innsiden og utsiden.

Ghee lages av rent, usaltet smør som forsiktig kokes over svak varme til melkefettet har klumpet seg og kan siles fra.

Den klare og gyldne væsken som er igjen inneholder dermed alt det gode fra smøret, men uten det usunne melkefettet,

hvilket gjør at ghee ofte tolereres av dem som ellers er sensitive for laktose.

Ghee har lang holdbarhet, noen mener også at de helsefremmende egenskapene forsterkes jo lengre den lagres. Oppbevares gjerne i romtemperatur, men ikke varmere enn at den holder fast form, som vanlig smør, og ikke blir flytende som olje.

Ghee tåler høy varme og er derfor svært velegnet til steking, i tillegg til alt du ellers ville brukt smør eller olje til.

Ghee har et høyt innhold av antioksidanter, sunne fettsyrer og essensielle vitaminer som A, D, E og K. Regelmessig inntak av ghee bidrar til å smøre og gi næring til huden og våre indre organer. Moderate menger ghee har også en gunstig effekt på fordøyelsen, kolesterolnivået (øker HDL og senker LDL), ledd og muskler. Kombinasjonen av oppvarmet ghee og gurkemeie er særlig gunstig og gir ekstra synergieffekt.

En liten teskje oppvarmet ghee blandet med gurkemeie,

3 ganger daglig, styrker immunforsvaret.

Ved forstoppelse kan ghee og gurkemeie blandes med litt varm melk og drikkes før sengetid, som en særlig skånsom "medisin".

Ghee og gurkemeie kan smøres direkte på huden som behandling av blant annet eksem og psoriasis.

På samme måte som kokosolje er ghee også ypperlig til generell hudpleie, for eksempel som ansiktsrens eller fuktighetsgiver. Mens kokosolje har mer kjølende egenskaper og derfor egner seg best for bruk om sommeren, kan ghee anbefales for bruk hele året.


Sist, men ikke minst, ghee smaker veldig godt og kan gjerne brukes for å gjøre julebaksten litt sunnere.

Som et alternativ til olje kan du blande flytende ghee med ristede cuminfrø, sesamfrø og litt salt og dyppe brød i - perfekt tilbehør til en varmende suppe.Archive
Search By Tags
Ingen tagger enda.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page