Vår-grønn PRANA-pesto med ugress
Gå deg en liten tur og plukk med deg det viktigste du trenger til en deilig pesto.
Vårens lysegrønne skudd og blader er proppfulle av prana - det beste og mest næringsrike naturen
gir oss akkurat nå. Mer Ayurvedisk - lokalt og i sesong blir det ikke :-)
Du trenger:
En blanding av selvplukkede grønne blader; f.eks skvallerkål, marikåpe, løvetann, lyse bjørkeskudd, løvetann, nesle, evt blandet med litt friske urter som persille, ramsløk, basilikum el
Litt god olje, gjerne kaldpresset olivenolje eller norsk rapsolje
1-2 fedd hvitløk, eller litt ramsløk hvis du er så heldig å finne
Frisk presset sitron, og/eller litt eplesidereddik
Ristede nøtter, frø eller kjerner *
Salt og pepper
Alternativt litt revet parmesan, eller næringsgjær (for vegansk pesto)
Bruk en god foodprosessor og start med å kverne nøtter/frø til det er finmalt. Fyll på med de andre ingrediensene, men hold igjen litt på salt, pepper og sitron - smak deg heller frem helt til slutt.
Blad godt til du får en myk og kremet konsistens og smak deg frem underveis.
*) Mine favoritter er; solsikkekjerner, gresskarkjerner, mandler uten skall, cashewnøtter, pinjekjerner eller pistasjenøtter - og du kan gjerne bruke en blanding.
Uansett hva du bruker anbefaler jeg at du rister nøttene/frøene først.
Nøtter og kjerner blir letter fordøyelige når de enten bløtlegges, eller varmebehandles, og til pesto anbefaler jeg lett risting på tørr panne - det gir ekstra god smak og aroma.
Comments