top of page
Søk

SALT og SØTT

Som kjent opererer vi med 6 forskjellige smaker, alle med spesifikke og viktige funksjoner .

De to vanligste, SALT og SØTT, er også kilde til mye forvirring og jeg tenkte derfor dele noen ord om hvordan de vurderes med «Ayurveda-brillene» på.


SALT

Alle typer salt har natriumklorid (Nacl) som kjemisk hovedkomponent, utover det skiller Ayurveda litt på de ulike formene for salt f.eks havsalt og mineralsalt (det som ofte refereres til som rocksalt, eller Himalayasalt).

Den salte smaken representerer kombinasjon av elementene ILD og VANN, med gunas/egenskaper som; tung. skarp, varm og fuktig. Salt virker stimulerende på all fysisk aktivitet, inkl fordøyelsen.


Når vi (innen Ayurveda) snakker om de gode egenskapene til salt referer vi som regel til mineralsalt (f.eks rosa Himalayasalt) som inneholder de samme 84 mineralene og sporstoffene som naturlig finnes og behøves i kroppen.

I motsetning til annet salt regnes også mineralsalt for å være mindre varmende og er derfor den beste typen salt for Pitta-dosha.

Ellers er det bare Vata-dosha som balanseres av den salte smaken og dermed kan ha godt av litt ekstra. For Pitta og Kapha bør salt brukes i mer balansert mengde - og i kombinasjon med de andre smakene.


Egenskaper

  • virker stimulerende for all fysisk aktivitet og bevegelse inkl fordøyelse

  • styrker AGNI, «den indre ilden»/fordøyelsen (gjerne i kombinasjonen; sitron, frisk ingefær, salt og honning)

  • stimulerer utskillelse av viktige fordøyelses-enzymer (sitron og salt)

  • salt aktiverer Apana vayu og fremmer derfor nedadgående bevegelse (eks. fordøyelse/utskillelse av avfallstoffer)

  • kan oppløsende ved tette «kanaler» og luftveier, slimdannelse og forstoppelse

  • brukt eksternt /atopisk vil salt (alle typer) ha en utrensende og uttørkede effekt


Negativt virker salt irriterende og skaper ubalanse hos Pitta og Kapha. Salt bidrar også til et mer surt miljø i kroppen, og virker uttørrende på huden (rynker og elastisitet).


Mentalt assosieres salt med selvtillit, mot, entusiasme og iver.

Negativt med avhengighet, grådighet, irritabilitet, fristelse og eiertrang


Havsalt vs mineralsalt

Selvom alle typer salt regnes for å virke varmende, skiller de seg når det gjelder Vipaka (post digestive effekt). Vipaka refererer til virkning og opplevelse etter fordøyelse. Her har mineralsalt en søt effekt, som virker dermed mer kjølende og beroligende, mens havsalt gir en skarp effekt (på samme måte som chili).

Mineralsalt bidrar heller ikke til å binde vann i kroppen slik som vanlig salt.



SØTT

Søtt er en kombinasjon av energiene vann og jord, og representerer kvalitetene (gunas) tung, fet, kjølende, myk og seig. Av de 6 smakene regnes den for å være den eneste av ren Sattvisk kvalitet.

Søtt er den første smaken vi blir kjent med og den som i størst grad virker beroligende og nærende/oppbyggende. Søtt representerer trygghet, stabilitet og «jording» - typiske kvaliteter som vi forbinder med 1. chakra.

Det er derfor ikke så rart at vi ofte kjenner trang til å spise noe søtt for å roe oss ned hvis vi er stressa, urolige, eller på annen måte kjenner fysisk, eller mental ustabilitet og usikkerhet.


Den søte smaken virker balanserende på både Vata og Pitta dosha, som begge kjennetegnes av bevegelse, og dermed har godt av mer "jording".

Ved siden av salt er kanskje søtt også den smaken som har dårligst rykte, og en kilde til stor uenighet og sterke meninger. Mye fordi vi ofte forbinder søtt med hvitt, raffinert sukker og "kunstige" søtsaker. Når vi referer til søtt innen Ayurveda handler det derimot mer om andre former for sukker og matvarer som er naturlig søte.

Søtt er den smaken som i størst grad har en oppbyggende og nærende effekt på kroppen og finnes derfor ikke bare i typiske karbohydratrike matvarer, men også i fett og proteiner.

F.eks frukt, korn, melk, ghee, rotgrønnsaker, en del bønner, linser og nøtter og faktisk også egg, flere typer kjøtt og fisk.




Mens salt har en uttørrende effekt og fremmer aldringstegn i huden har søtt den motsatte effekten. Smaken motvirker uttørking og kan ha en gunstig effekt på både hud, hår og negler (særlig i form av frisk og søt frukt), hodepine inkl migrene, betennelser og rødme/varme kroppen, i tillegg til å virke beroligende ved stress, angst og depresjon.

Søtt er likevel ikke anbefalt for Kapha som allerede har godt med seig fuktighet i kroppen, her vil den søte smaken kunne bidra til å fremme blokkeringer/ tetthet, utmattelse og svekke fordøyelsen /agni (+ fremme dannelse av ama).

Vær f.eks oppmerksom hvis du har fått påvist lavt stoffskifte.


Har du tendenser til økt slimproduksjon og tette luftveier er det også en god idé å holde igjen på inntaket av søtt.

Som alltid handler det om balanse og for mye søtt (spes i form av raffinert sukker og mel) kan bidra til at blod/plasma blir tykkere/seigere og dermed gir dårligere sirkulasjon, høyere blodtrykk og hovne hender og føtter.

Fordi søtt i hovedsak representerer de kvaliteten vi allerede forbinder med Kapha-dosha vil de samme motsatte kvalitetene også bidra til å balanserer for mye av den søte smaken; LETT, BITTERT og ASTRINGERENDE (sammentrekkende).


Er du Kapha-dominant, eller opplever tegn på ubalanse i Kapha-dosha (som f.eks lite energi, tungsinn, vektøkning ol), men likevel kjenner trang til noe søtt er rå/uraffinert honning, eller frukt og bær (inkl tørket), den beste formen. For å balansere effekten av det søte er bitre matvarer som grønnkål, endive, løvetann og artisjokk bra. Løvetann-te kan derfor være en god måltidsdrikk for Kapha. Svart pepper og ingefær virker også balanserende gjennom å bidra til mer varme og sirkulasjon.

Kommentare


Archive
Search By Tags
Ingen tagger enda.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page