top of page
Søk

Hvordan har du håndtert varmen i sommer?


Mitt eget forhold til sommervarmen har endret seg mye de siste årene. Der jeg tidligere kunne nyte selv de varmeste dagene i stekende sol trives jeg nå bedre og bedre i skyggen. Når solen tar pause i noen dager savner jeg den ikke, men synes det er kjempedeilig med sval luft, og gjerne litt forfriskende regn også. Kanskje handler det om at jeg kommer meg og mer i balanse og derfor også fanger opp og tolker kroppens signaler på en annen måte - uten å la meg overstyre av ytre påvirkning, eller sinnets tillærte sannheter.

Den varme energien til Pitta-dosha har nå vært ekstra tydelig en stund og den påvirker oss uansett om vi naturlig er mest er Vata, Pitta eller Kapha.

For noen kan varmen oppleves som balanserende og energi-givende, for andre bringer den frem mindre gode "egenskaper", virker utmattende og skaper ubalanse.


Pitta består av energiene ILD og VANN, er knyttet til det 3. chakra (manipura/solar plexus), og har sitt «hovedsete» i tynntarmen (nedre del av magen). Pitta er også relatert til huden, øynene, blod og blodrike organer som lever og milt.


Pitta er den transformerende kraften som kan bidra til å få fart på Kapha-dosha, eller fremme fokus og retning


for Vata-dosha. For mye Pitta kan derimot fremme ubalanser som kan manifesteres både fysisk og/eller mentalt.

Her er noen typiske tegn/symptomer på for mye Pitta, kanskje kjenner du deg igjen?


Betennelser

Alle former for betennelse er typiske tegn på for mye Pitta. Spesielt kan vi merke det på huden (solbrenthet, rødhet, kløe og utsett, fet og uren hud). Tidligere betennelsestilstander kan også lettere blusse opp igjen.


Svie og varme

Brennende og sviende fornemmelser som vi ikke nødvendigvis kobler sammen f.eks solbrenthet og halsbrann. Halsbrann kan også lett oppstå hvis du spiser kraftig grillmat, mat som er sterk krydret, eller fritert. Pass også på med alkohol som virkelig kan provosere Pitta-dosha (øl, eller en halvtørr hvitvin er de minst «provoserende» alternativene).


Svette og vond lukt

Selvfølgelig er det ikke så rart at vi svetter mer i varmen, typisk for Pitta er likevel at svetten kan ha en sterkere lukt. Det samme gjelder for dårlig ånde, som igjen kan skylder betennelser i munnen, eller være knyttet til fordøyelsessystemet.


Toalettbesøk

Kanskje merker du også forskjell på lukt og farge når du er på toalettet? Har du hyppigere og løsere avføring? Er fargen lysere? Lukter det mer når du har tisset?


Er du «hangry»?

Du kjenner sikkert til begrepet hungry + angry. Er du Pitta-dominant er dette noe du sannsynligvis kjenner godt. I varmen går kroppens prosesser litt raskere og du kan derfor kjenne deg ekstra sulten og tørst, om du ikke kjenner fysisk sult kan du likevel oppleve tegn på lavt blodsukker - bli slapp, svimmel, irritert osv


EGO-tendenser

Pitta påvirker også psyken vår. En typisk Pitta-dominant person er ofte allerede litt selvsentrert/selvbevisst, perfeksjonistisk og målrettet. I varmen kan egoet vårt dra på litt ekstra slik at vi kan bli mer konkurrerende, søke mer oppmerksomhet, bli arrogante og litt ekstra opptatt av å ha rett… Ikke alltid den beste kombinasjonen for å ha det godt og harmonisk i selskap med andre (eller med deg selv).


Den ellers gode egenskapen av å kunne skille mellom rett og galt, være trygg og prinsippfast mot egne verdier kan også bikke over til å bli mer fanatisk og dømmende. Starter du en diskusjon med en Pitta i varmen må du være forberedt på at den kan bli tøff og intens - Pitta gir seg ikke og stoltheten i det å ha rett er ikke noe å tøyse med. Det sammen gjelder for aktiviteter med den minste lille kobling til konkurranse, uansett om det handler om et uskyldig spill, eller hvem som orker den lengste løpeturen i varmen.


Pitta er som regel kvalitetsbevisste og kan ha tendenser mot det materialistiske, det å ha det siste/nyeste/dyreste/fineste kan derfor også bli litt ekstra viktig nå.

Pitta i ubalanse har også lett for å overdrive, bli så dratt inn i noe, at de undertrykker kroppens behov og lar sinnet/ viljestyrken få styre showet. Det kan bety overtrening, overarbeid, overspising, over-pertentlighet, «enten-eller» /svart-hvitt tankegang - som videre kan bikke over til å bli litt manisk


Kjenner du deg igjen kan du kanskje plukke opp noen tips (i vedlegget under ) som kan hjelpe deg tilbake til en bedre og mer harmonisk balanse igjen.Råd for varme sommerdager
.pdf
Download PDF • 110KB

Comments


Archive
Search By Tags
Ingen tagger enda.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page