top of page
Søk

Hjelp til bedre fordøyelse


Trenger fordøyelsen din litt hjelp, f.eks etter sykdom, eller ved ubalanse i Vata-dosha?


Hvis du allerede har mye vata i din konstitusjon er det helt normalt at du kjenner at det går ut over fordøyelsen når du blir dårlig/ kommer ut av balanse. Vata har i utgangspunktet en sensitiv fordøyelse og har generelt heller ikke like mye styrke og motstandskraft som Pitta- og Kapha-dominante er «velsignet» med. Det er egentlig et godt eksempel på hvordan alle doshaene har sine gode kvaliteter og sine mer sårbare sider. Mange tenker f.eks på Kapha som litt tung og treg, men glemmer gode kvaliteter som styrke, motstandskraft og stabilitet.

Uansett, for å balansere Vata og samtidig styrke fordøyelsen finnes det noen enkle og generelle anbefalinger:

 • Det aller viktigste rådet handler om varme, mest mulig varm mat og drikke og bruk av varmende krydder som styrker agni og gjør maten lettere fordøyelig. Merk at varmende ikke er det samme som sterke krydder. Gode krydder for vata er blant annet ingefær, kanel, cumin, svart pepper og muskat

 • Varm drikke i små slurker mellom, eller til måltider. Varmt vann med let par skiver frisk ingefær og noen dråper sitron er blant den aller beste «medisinen» du kan drikke gjennom dagen og til, eller etter måltider, men ikke drikk for mye sammen med mat.

 • Hvis du kjenner at fordøyelsen din er treg og sluggish er Trikatu det beste Ayurvediske «tilskuddet»; 1-2 kapsler, eller en halv teskje tas ca en halvtime før måltider. Trikatu inneholder svart pepper, ingefær og pippali (lang pepper). Trikatu er varmende og godt for Kapha, treg fordøyelse hos Vata og ved ama, men kan være litt for varmende for Pitta-dosha.

 • Hvis du manger apetitt kan et annet godt tips være å lage en liten «shot» som du tar før måltider. Frisk revet ingefær, litt sitronsaft, litt honning og salt blandes og tas med noen små slurker varmt, eller lunkent vann.

 • For generelt å balansere fordøyelsen og fremme sunn, regelmessig eliminasjon er Triphala det beste rådet - uansett vata, pitta, eller kapha. To kapsler med litt varm vann ca en time før sengetid. Triphala er også spesielt bra hvis du har gått på medisiner, antibiotika, eller mistenker at tarmfloraen din har fått en «knekk».

 • Når det gjelder mat handler det også om å spise mat som ikke utfordrer fordøyelsen, slik at den får mulighet til å bygge seg opp igjen - uten å måtte håndtere mat som er tungt fordøyelig og krevende. Her er kitchari helt perfekt! Ellers handler det om grøt, supper, stuinger, rotmos, bakte grønnsaker, ris ol. Husk at vata trenger ekstra nærende og jordende mat, så fokuser også på gode kilder til fett/olje; økologisk smør, ghee, olivenolje, avocado, mandler (bløtlagte) osv.


Det viktigste du bør unngå mens du jobber med å styrke fordøyelsen er:

 • kald mat og drikke, særlig kald drikke sammen med varm mat

 • store og tunge måltider sent på kvelden

 • å gå altfor lenge uten mat (det gjelder å holde den lille flammen/agni i gang, så den ikke slukker helt)

 • tørr og tungt fordøyelig mat som knekkebrød, raw food, kjøtt/blandingsprodukter, fast food osv

Comments


Archive
Search By Tags
Ingen tagger enda.
Follow Us
 • Facebook Basic Square
 • Twitter Basic Square
 • Google+ Basic Square
bottom of page