Høsten er tid for varme, fuktighet og jording
Med økt bevissthet og noen enkle tilpasninger kan vi møte den kaldere årstiden med mer styrke og motstandskraft.
Høsten preges av typiske Vata-kvaliteter som forsterkes av skiftende vær, vind og kjøligere dager. Det kan gjøre oss mer sensitive, urolige og sårbare. Vi kan kjenne oss rastløse, oppleve humørsvingninger, kanskje sover vi dårligere og bekymrer oss litt ekstra.
Fordøyelsen vår kan bli tregere og mer sensitiv, magen kan kjennes urolig og oppblåst.
Huden kan bli tørr og sår og kanskje knaker det litt ekstra i leddene? Hele immunforsvaret vårt kan kjennes litt svakere og mer sårbart.
Selvom du ikke har Vata som en utpreget del av din naturlige konstitusjon kan du likevel oppleve symptomer på ubalanse på denne tiden.
Fokuser på VARME, FUKTIGHET og "JORDING"
10 enkle råd for å balansere Vata-dosha i høst
1. Hold en fast døgnrytme - også i helgene.
Stå gjerne opp før kl 7, trenger du ekstra søvn er det bedre at du legger deg tidligere.
2. Start dagen med en kopp varmt vann, gjerne med litt frisk ingefær og noen dråper sitron. Det renser og styrker fordøyelsen og er spesielt viktig hvis du opplever treg mage, eller andre fordøyelsesproblemer. Varme åpner opp kroppens "kanaler" og fremmer flyt og sirkulasjon.
3. Spis generelt mer varm, myk og "fuktig" mat og start aller helst dagen med en god grøt. Velg lett fordøyelig mat som supper, stuinger, bakte og/eller moste grønnsaker osv, bruk gjerne litt ekstra olje på maten, det gir smøring til hud og ledd og sikrer bedre opptak av viktige næringsstoffer. Vi er ikke hva vi spiser, men hva vi fordøyer
4. Fordøyelsen vår er sterkest midt på dagen, så spis heller en stor lunsj og en lettere middag. Spis mindre kald og tung fordøyelig mat som raw food, kalde salater og rå grønnsaker, og lag heller en god og varmende suppe med sesongens grønnsaker - gjerne laget på god kraft.
Den Ayurvediske retten Kitchari er også et supert alternativ, se oppskrift lenger ned.
5. Gi kroppen ekstra omsorg og fokuser på myk og behagelig egenpleie. Skap varme og hold kroppen i bevegelse med lett aktivitet som gåturer, yoga, dans, tai chi ol.
6. Kaldere vær, vind og tørt inneklima gjør huden ekstra tørr og sensitiv. Velg rene og naturlige oljer som pleie og gir næring til både utsiden og innsiden. Egenmassasje med varm olje (abhyanga) er den aller beste behandlingen du kan gi deg selv.
Masser hele kroppen godt med varm olje og la den få trekke godt inn i huden, vent 10-15 minutter før du dusjer og unngå helst såpe slik at ikke tørker ut huden igjen.
Olje er beskyttende og nærende for slimhinnene, så massér også noen dråper olje i nesebor og ørene.
7. Gjør innetiden hyggeligere og roligere. Gjør en "hjemme detox", der du rydder og fjerner rot og ting du ikke trenger. Gi bort til andre, eller kildesorter det som skal kastes.
8. Vær ute i naturen så mye du kan, med kle deg godt! Beskytt særlig halsen og hodet mot vind og kulde.
Utetid er kanskje det aller beste tiltaket for å fremme kroppens evne til selvregulering, og gir oss viktige signaler om hva vi trenger for å opprettholde en god og naturlig balanse.
9. Kos deg med sesongens råvarer; herlige rotgrønnsaker, epler, sopp og alt som er ekstra godt på denne tiden. Velg lokal/kortreist mat, så er du sikret at du spiser det som er naturlig for sesongen.
10. Mørkere kvelder påvirker energinivået vårt, så tilpass deg kroppen (og sinnets) behov for mer ro og "lading". Bruk kveldene til roligere aktiviteter og unngå sterke stimuli de siste par timene før sengetid.
Drikk gjerne en kopp varm melk med krydder, evt golden milk, som virker både beroligende, styrkende og varmende. Bakte epler, noen dadler og/eller litt mandler er også supert som beroligende kveldskos.
OPPSKRIFT PÅ KITCHARI
Kitchari er Ayurvedisk «supermat» og «comfort-food» på en gang.
Kombinasjonen av hvit basmatiris, mungbønner/mung dhal og milde krydder er veldig lett fordøyelig og anbefales blant annet som en skånsom de-tox (mono-faste).
Kitchari er et fullverdig måltid som inneholder alle nødvendige næringsstoffer inkludert komplette proteiner fra kombinasjonen av ris og mungbønner.
I Ayurveda legges det vekt på at alle de fem smakene (søtt, surt, salt, krydret, bittert og astringerende) bør inngå i et hvert måltid, det stimulerer appetitten og fremmer naturlig og god fordøyelse. Kitchari lages derfor med en kombinasjon av milde krydder som stimulerer alle smakssansene våre.
Nok til 3-4 porsjoner
2 dl hvit basmatiris
1 dl mungbønner eller mung dhal (splittede mungbønner)
2 spiseskjeer ghee, eller god olje.
Krydderblanding:
1/4 ts sennepsfrø
1/2 ts cuminfrø
1/2 ts gurkemeiepulver
1 ts korianderpulver
1 ts fennikelpulver
Revet, frisk ingefær
Litt mineralsalt
Lett fordøyelige grønnsaker som; søtpotet, squash, asparges, gulrøtter, selleri, grønne bønner, fennikel
Vann til ønsket tykkelse, Kitchari passer fint både som suppe, eller som tykkere grøt/gryte
Bløtlegg mung dhal i minst 4 timer (hele mungbønner bløtlegges over natten).
Hell av bløtleggingsvannet og skyll godt. Skyll også risen før den kokes.
Smelt ghee (olje eller smør) i en kjele, tilsett sennepsfrø og cumin la det putre noen minutter på middels varme til sennepsfrøene begynner å «poppe». Rør godt og pass på at det ikke brenner seg.
Tilsett resten av krydrene (vent med salt og frisk ingefær) og la det få blande seg før du tilsetter ris og mungbønner. Rør om og vent et par minutter før du tilsetter vann.
La småkoke i 30-40 minutter.
Grønnsakene blandes inn mot slutten, og avslutt med frisk ingefær og litt salt.
Varier gjerne med litt ekstra smak fra litt sitron, friske urter, revet kokos, noen rosiner, ristede kjerner, mandler, mango chutney el.
Commenti