CC466093-F0EC-4F14-BA0E-23F0372575D8_4_5

Enkle tips for å hjelpe fordøyelsen

En god fordøyelse handler selvfølgelig mye om hva og hvordan vi spiser, men det finnes også noen enkle grep vi kan ta for å styrke agni* i forbindelse med måltider og dermed gjøre fordøyelses-jobben litt lettere for kroppen.



1. Det aller enkleste tipset er å holde seg til varm/lunken drikke til måltider. Kald drikke svekker agni (slukker den indre ilden). Det samme gjelder hvis du drikker veeeldig mye sammen med maten.


2. Drikk små slurker kokt vann med ingefær og sitron / ingefær-sitron-te til mat, eller etter måltidet. Ingefær og sitron i kombinasjon inneholder en nærmest komplett kombinasjon av de 6 smakene som skal til for å stimulere utskillelse av viktige fordøyelses-enzymer


3. Sliter du med apetitten og kjenner at kroppen trenger litt ekstra hjelp for å «ta i mot maten» og sette i gang fordøyelses-prosessen? Lag en blanding* av sitronsaft, honning, revet ingefær, salt og pepper. Ta en teskje, evt blandet med litt varm vann, før måltidet. Du kan fint lage en litt større porsjon slik at du har nok til et par dager.

Jeg kan også varmt anbefale denne blandingen som "reisefølge". Lange flyturer med halv-dårlig mat, stress og uro er absolutt ikke optimalt for fordøyelsen og denne lille "medisinen" kan være god hjelp. Bland gjerne med litt varmt vann og drikk små sluker før måltid.


4. Tygg fennikelfrø! Fennikelfrø har massevis av gode egenskaper, ikke bare for fordøyelsen. Jeg pleier å riste fennikelfrø på tørr panne, sammen med litt kokos-sukker, så smaker det godt i tillegg. Enkelt å ha med seg også, og veldig mye bedre enn en tyggis etter maten - fennikel gir frisk pust/smak og brukes derfor ofte i tannpasta


*Agni kan oversettes til ild. I Ayurveda bruker vi begrepet med referanse til fordøyelsen/metabolismen, som gjerne kalles vår "indre ild".



Archive
Search By Tags
Ingen tagger enda.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square