top of page
Søk

Julekrydder - Ayurveda på norsk


Fra gammelt av har vi her i Norge hatt en tradisjon med å bruke ekstra krydder til jul - og på den måten har vi faktisk praktisert vår egen tilnærming til Ayurveda.

Mens vi som regel bruker krydder for smakens skyld, kan vi også bli mer bevisste på de gode effektene litt ekstra krydder kan ha på helsen vår - spesielt på denne tiden av året.

Flere av våre mest kjente julekrydder virker varmende, fremmer god fordøyelse (ekstra viktig ved store måltider og kraftig mat), styrker immunforsvaret og luftveiene og kan en beroligende effekt på nervesystemet.

Krydder kan brukes på flere måter og gjerne i kombinasjon. Du kan enkelt lage din egen krydder-te ved å la hele frø/krydder trekke i kokt vann i 5-6 minutter, sil fra frøene, hell over på termos og så har du god "medisin" og varm drikke på en gang.

Ønsker du enda mere utbytte av de terapeutiske effektene anbefales det at du kjøper økologisk krydder og sjekker holdbarhetsdatoen. Rene krydder er en dyrebar ferskvare, og både effekt og smak (spesielt ved finmalte krydder) svekkes raskt. Krydder oppbevares best mørkt, tørt og kjølig.

For alle krydder gjelder at de brukes med måte, ofte er det "less is more" prinsippet som gjelder.

Vanlige krydder med ekstra terapeutiske egenskaper:

KANEL

Energetiske egenskaper: søt, astringerende (sammentrekkende) og varmende.

Kanel har gunstig effekt på sirkulasjonssystemet, fordøyelsen, luftveiene og urinveiene, og anbefales spesielt ved forkjølelse, tette bihuler, bronkitt og dyspepsi (ubehag i øvre del av mellomgulvet i forbindelse med måltider og fordøyelse).

Vær forsiktig med bruk av kanel hvis du allerede har mye varme i kroppen (f.eks betennelser) eller blødningsforstyrrelser.

For ekstra effekt kan du gjerne kombinere kanel med kardemomme og laubærblad

KARDEMOMME

Energetiske egenskaper: skarp, bitter og lett varmende.

Kardemomme har effekt på fordøyelsen, nervesystemet, respirasjons- og sirkulasjonssystemet og anbefales ved forkjølelse, hoste, bronkitt, nedsatt apetitt, smakssans og fordøyelsesproblemer inkl svekket opptak av næringsstoffer.

Kardemomme gjør melk mindre slimdannende, og reduserer den sterkt stimulerende effekten av kaffe/koffein.

Vær forsiktig med bruk av kardemomme hvis du er plaget med mye magesyre, sure oppstøt eller magesår.

Kombiner gjerne med fennikel for ekstra effekt på mer generelle og diffuse fordøyelsesplager.

INGEFÆR

Energetiske egenskaper: skarp, søt og varmende

Frisk Ingefær er blant de kryddrene de aller fleste vil ha godt av på daglig basis, og virker spesielt gunstig på fordøyelsen og luftveiene.

Bruk gjerne ekstra ingefær ved forkjølelse, influensa, fordøyelsesproblemer, oppblåst mage, kramper og/eller magesmerter (blant annet ved menstruasjon), kvalme, artritt og leddsmerter.

Tørket ingefær virker mer stimulerende og varmende og bør ikke brukes i store mengder ved høy feber, infeksjoner i huden, blødninger og mageproblemer som følge av mye magesyre (inkl magesår).

For å stimulere apetitt og fordøyelse kan du lage en blanding av revet frisk ingefær, litt salt, honning og svart pepper og ta en teskje før måltid.

Noen skiver frisk ingefær sammen med litt frisk sitron i varmt vann, virker rensende er også fint å drikke i små slurker til måltider.

En spesielt gunstig kombinasjon er ingefær, gurkemeie og sort pepper.

NELLIK

Energetiske egenskaper: skarp og varmende

Nellik har varmende egenskaper som er spesielt gunstige for luftveiene og kan derfor anbefales ved forkjølelse, hoste, asma og halsbetennelser. Nellik kan også stimulere god fordøyelse og bedre opptak av næringsstoffer.

På grunn av de sterke varmende og stimulerende egenskapene bør du være mer forsiktig med nellik hvis du har høyt blodtrykk og/eller mer generelle betennelsestilstander i kroppen

FENNIKELFRØ

Energetiske egenskaper: søt, lett kjølene og skarp

Fennikel brukes spesielt for å styrke og berolige mage- og tarmsystemet og urinveiene, og er et av de aller beste kyddrene for å styrke og fremme god fordøyelse.

Fennikel motvirker luft i magen, magekramper og kan virke lindrende på smerter ved urinveisinfeksjoner. Det virker beroligende på nervesystemet og fremmer mental klarhet.

Fennikel er et mildt krydder som også fint kan gis til barn - for eksempel ved kolikk og magesmerter.

Ristede fennikelfrø er et godt "tilskudd" etter kraftige måltider, for å bedre fordøyelse og lindre ubehag. Hele frø ristes lett på varm panne, gjerne sammen med litt kokos- eller rørsukker for bedre smak,

og tygges rett etter måltid (ca en teskje).

Ved urinveisplager kan fennikelfrø kombineres med korianderfrø og drikkes som te for ekstra effekt.

SORT PEPPER

Energetiske egenskaper: skarp og varmende

Sort pepper virker stimulerende og har gunstig effekt på fordøyelse, sirkulasjon og respirasjon. Pepper bidrar bidrar blant annet til å åpne luftveiene, redusere feber, øke forbrenningen og fremme sirkulasjon til ekstremitetene (hender og føtter). Sort pepper har også en "avgiftende" effekt på fordøyelsessystemet, spesielt på tykktarmen.

Sort pepper sammen med litt honning har en god slimløsende effekt og virker samtidig uttørrende ved økt slimdannelse og tette luftveier.

Fordi pepper har en sterk varmende og stimulerende effekt bør du ikke bruke for mye hvis du er plaget med betennelser i mage- og tarmsystemet, mye varme og stress i kroppen inkl høyt blodtrykk.

Her er noen flere tips til bruk av krydder - også etter jul


Archive
Search By Tags
Ingen tagger enda.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page