Lokal høstmat
Et Ayurvedisk kosthold handler ikke først og fremst om at vi skal spise indisk mat med uvante smaker og rare krydder - snarere tvert i mot.
Det beste utgangspunktet for et sunt (Ayurvedisk) kosthold er;
- rene råvarer
- lokalt og i sesong
- gjerne økologisk
I henhold til Ayurveda får vi også energi (prana) fra maten på et mer subtilt nivå enn det vi definerer gjennom de vanlige næringsstoffene (karbohydrater, proteiner, fett, vitaminer og mineraler).
Denne energien svekkes blant annet av lang frakt, lagringsforhold, frysing og kunstig modning.
I dag er vi vant til at de fleste råvarer finnes lett tilgjengelig hele året og det er lett å miste oversikten over hvilke matvarer som faktisk er i sesong, og dermed er de friskeste og mest "levende".
Gjør det derfor til en vane sjekke hvor maten kommer fra, og velg gjerne norske råvarer når det finnes tilgjengelig.
I oktober kan vi for eksempel nyte:
- epler og pærer
- gresskar
- rødbeter og neper
- gulrot, sellerirot, persillerot
- jordskokk og pastinakk
- kål; grønnkål, hodekål, rødkål, rosenkål, kålrot og knutekål
- løk
Ettersom været blir kaldere anbefales det også at vi spiser mer varm mat, og sesongens grønnsaker er perfekte for gode og næringsrike supper og gryter.
I lenken nedenfor finner du en fin oversikt over gode valg av råvarer gjennom hele året, slik at vi bedre kan bevisstgjøre oss sesongene og hvilke matvarer som er naturlig tilgjengelige for oss.
Vil du lære mer om Ayurveda og få flere enkle og praktiske råd om kosthold, helse og livsstil kan du bli med på workshop søndag 23. oktober kl 10-13,
hos Medisinsk Yoga Øst på Tåsen.
Se www.medisinskyogaoest.no for mer informasjon eller påmelding.