Nyt maten og måltidene i påsken
Et sunt og godt måltid handler ikke bare om hva vi spiser - like viktig er hvordan vi spiser.
Mat er vår beste medisin, og ayurvediske kostholdsråd om hva vi bør spise (eller ikke spise) er derfor ofte individuelt tilpasset for å justere eventuelle ubalanser.
For å bedre opptaket av næringsstoffene i maten og fremme en god fordøyelse, kan likevel hvordan vi spiser ha like stor betydning som hva vi spiser.
Det aller viktigste (og kanskje vanskeligste) er matro.
Å spise måltidene våre mens vi er i ro - både fysisk og mentalt, gjør kroppen i stand til å prioritere fordøyelse (rest and digest modus).
Dersom vi spiser mens vi går, jobber eller er opptatt med andre ting, hvis vi er i dårlig humør eller det foregår mye omkring oss, vil kroppen være i beredeskap (stressmodus) og prioritere andre funksjoner enn fordøyelse. Dette kan gi fordøyelsesproblemer som; oppblåsthet, smerter og ubehag i magen,
sure oppstøt og/eller kvalme. For mange er dette velkjente problemer som vi lett forveksler med å tro at vi har spist vi ikke tåler.
Matens energi og prana, hvilken effekt den har på oss - både fysisk og mentalt er også viktig.
Mat som tilbredes med respekt for råvarene og omtanke for dem som skal spise den, virker mer nærende (og helende) på både kropp og sinn.
Her er noen generelle Ayurvediske råd for gode måltidsrutiner: - Spis dagens største måltid til lunsj - Spis mest mulig frisk og nylaget mat, helst lett varmebehandlet (kokt eller dampet) - Unngå kald drikke til måltider - Spis faste måltider og praktiser matro, ikke spis mens du jobber, går, kjører bil ol - Ta deg tid til å nyte maten og bruke sansene; lukt, smak, konsistens etc - Tygg maten godt, fordøyelsen starter allerede i munnen - Ikke spis når du er stresset, urolig eller i dårlig humør - Ikke spis mat du ikke liker bare fordi den er sunn (mat skal være en nytelse for både kropp og sinn) - Ikke spis frukt sammen med annen mat, minst 20 minutter før måltid og aldri rett etter