Søk
  • Merete - YogaYum

Get spicy - lag egne krydderblandinger


En god fordøyelse (Agni - "indre ild") regnes i Ayurveda som det viktigste grunnlaget for god helse. Det sies at planter akkumulerer sin egen Agni gjennom fotosyntesen, og at denne "styrken" overføres til oss når vi spiser planter og urter. Bevisst inntak av urter, både friske og i tørket form, anses derfor å ha en særlig god og terapeutisk effekt på vår fordøyelse - og helse. Bruk ekstra krydder i maten for å styrke fordøyelsen og heve smaken!

Ferdigproduserte krydderblandinger inneholder dessvere ofte mye mer enn rene krydder,

det kan blant annet være gjær, soya, gluten, sukker, ulike smaksforsterkere og ekstra salt.

Mange kan oppleve at særlig magen reagerer negativt på noen av disse stoffene.

Hvis du lager dine egne krydderblandinger vil du sannsynligvis oppleves at magen tolerer disse bedre, særlig fordi de fleste krydder i ren form har en gunstig effekt på fordøyelsen.

Vær likevel oppmerksom på at store mengder sterke krydder som chili, kajennepepper og rå hvitløk kan virke irriterende og bør unngås eller begrenses.

Krydderblandingene oppbevares best i et tett glass, og helst mørkt.

Fine basis-krydder du kan starte med:

- Fennikel

- Cuimin

- Koriander

- Kardemomme

- Kanel

- Gurkemeie

Meksikansk krydderblanding

Passer supert til både taco, fajitas, chiligryter og andre mexikanske retter

  • 2 ts Koriander

  • 2 ts Cumin

  • 2 ts Paprikapulver, gjerne røkt paprika hvis du får tak i

  • 1 ts Oregano

  • Litt Kajennepepper, eller chili

  • Litt tørket hvitløk (utelat hvis du bruker frisk hvitløk i maten)

For ekstra variasjon kan du også prøve deg frem med:

  • Kanel

  • Nellik

  • Revet kokos, tilfører litt sødme og balanserer varmen fra de sterke krydrene

  • Revet mørk sjokolade

Dukkah - egyptisk krydderblanding med nøtter

Kombinasjonen av smakfullekrydder, ristede nøtter og sesamfrø er helt fantastisk!

Blandet med god olivenolje blir det en supergod dressing, eller som dipp til ferskt brød.

Dukkah er også en genialt som topping på supper, ris, hummus og selvfølgelig couscous.

  • 1 dl Hasselnøtter

  • 2/3 dl Sesamfrø

  • 1 ss Korianderfrø

  • 1 ss 2 Cuminfrø

  • 1 ts friskkvernet sort pepper

  • 1 ts salt (havsalt eller himalayasalt)

Rist hasselnøtter lett på tørr panne, bruk svak varme slik at de ikke brenner seg. Når skallet begynner å "slippe", og nøttene har fått litt gyllen farge er de ferdige.

Gni nøttene godt i et kjøkkenhåndle slik at du får fjernet mest mulig av skallet.

Kjør hasselnøttene lett i blender/food prosesser, eller kaffekvern.

Nøttene skal være grovt hakket, så ikke blend for lenge slik at du ender opp med "nøttesmør".

Rist sesamfrø på samme måte, kun noen få minutter slik at de ikke blir brent.

Korianderfrø og Cuminfrø ristes også på medium varm panne, de er ferdige når du kjenner at de begynner å lukte godt og "popper".

Frøene knuses lett i en krydder-mort, evt i en ren kaffekvern.

Bland sammen hakkede hasselnøtter, ristede sesamfrø, krydder, salt og frisk-kvernet sort pepper.

Indisk krydderblanding - Garam masala

I det indiske og Ayurvediske kjøkken brukes krydder vel så mye ut i fra sine positive, terapeutiske egenskaper som for smakens skyld.

Denne blandingen balanserer fordøyelsen, hjelper mot luft i magen og fremmer appetitten.

Krydder i pulverform tilsettes gjerne helt mot slutten av koketiden, rett før servering. Tradisjonell Garam masala

6 kardemommekapsler 40 pepperkorn (sort pepper) 20 nellikspiker 4 små kanelstenger, brukket i biter 1 ts revet muskat 4 ts malt cumin 4 Ts malt koriander Rist halvparten av krydrene lett på en tørr panne, til de begynner å lukte godt. Bland sammen med de uristede krydrene og mal alt i en kaffekvern, eller en morter.


1 visning
Ayurveda i Oslo
  • Facebook Social Ikon
  • Pinterest Sosial Ikon