Søk
  • Merete - YogaYum

Ayurvediske daddelkuler med krydder


På oppfordring etter Oslo Yogafestival - her kommer oppskriften på "Date bliss balls".

Godt påfyll av energi med dadler, nøtter, frø og ekstra krydder som varmer på en kald dag.

I Ayurvedisk matlaging brukes krydder ikke bare for smakens skyld, men også ut i fra sine spesielle egenskaper. De fleste krydder virker stimulerede på fordøyelsen, og en velfungerende fordøyelse anses som det aller viktigste for god helse.

Ulike krydder kan også balansere effekten av hvordan andre matvarer virker på kroppen, f.eks bidrar kardemomme og muskat til å redusere den stimulerende effekten av kaffe.

Det er likevel ikke slik at vi uten videre skal fylle på med så mye krydder som mulig.

Hvis vi ønsker å utnytte de terapeutiske effektene og ivareta et annet viktig aspekt - nemlig at maten først og fremst skal smake gode - er det riktig balanse som gjelder.

Ved bruk av ekstra krydder i maten er det derfor viktig å starte forsiktig, prøv deg frem med mengde og kombinasjoner som du liker best.

Oppskriften er omtrentlig, bruk gjerne en vanlig kaffekopp som mål for "en del".

1 del nøtter, frø og/eller kjerner*

2 deler dadler, enten ferske/myke eller bløtlagte (bløtlegges i kokende vann i 10-15 minutter - sil vannet godt av før du bruker dadlene)

Krydder:

1-2 teskjeer malt kanel

1/2 teskje malt kademomme

1 teskje malt ingefær, eller en bit frisk revet ingefær

En liten klype malt nellik (Du kan også bruke innholdet i 1-2 poser med chai-te som krydder.)

En liten klype salt

1 spiseskje olje, gjerne kokosolje eller ghee (klarnet smør)

*) En blanding av valnøtter, hasselnøtter, mandler, solsikkefrø og sesamfrø er veldig bra.

I Ayurveda anbefaler vi at nøtter og frø ristes lett for gjøres lettere fordøyelige. Det gjør også at smaken kommer bedre frem.

Mandler har mange gode egenskaper, og bør alltid bløtlegges slik at skallet kan fjernes før bruk.

Slik gjør du:

Kjør nøtter og frø i blender/foodprosessor til konsistensen er som grovt mel.

Tilsett de myke dadlene (uten vann), krydder og olje og blend til du får en tykk masse.

Hvis du synes "deigen" virker litt tynn kan du tilsette litt chiafrø, psyllium husk eller linfrø og la massen stå i kjøleskapet et par timer før du triller den ut til kuler.

Rulles i kokos, sesamfrø eller hakkende hasselnøtter.

Oppbevares i kjøleskap til de skal spises.


10 visninger
Ayurveda i Oslo
  • Facebook Social Ikon
  • Pinterest Sosial Ikon