Søk
  • Merete - YogaYum

Kitchari - oppskrift


Kitchari er et fullverdig og lett fordøyelig måltid som inneholder alle nødvendige næringsstoffer.

Innen Ayurveda ser vi på mat som medisin, og fordøyelsen som det viktigste utgangspunktet for god helse.

Nettopp fordi Kitchari er både næringsrikt og lett fordøyelig er det blant de beste og mest anvendelige Ayurvediske «rådene» som passer for alle. Kitchari anbefales spesielt for å rense og/eller styrke fordøyelsen, ved sykdom, etter bruk av antibiotika, nedsatt opptak av næringsstoffer, eller som en mono-faste for skånsom «de-tox».

Kombinasjonen av hvit basmatiris, mung-bønner/mung dhal, milde krydder og essensielle fettsyrer passer for alle uavhengig av kroppstype (vata, pitta, kapha) og kan tilpasses og varieres på mange måter.

I Ayurvedisk matlaging og kosthold har vi ekstra fokus på alle de 5 smakene (søtt, surt, salt, krydret, bittert og astringerende) og hvordan de sammen bidrar til å fremme naturlig appetitt og god fordøyelse. Kitchari lages derfor med en kombinasjon av råvarer og milde krydder som inkuderer alle de 5 smakene.

Oppskrift - nok til to porsjoner 1,5 dl hvit basmatiris 1 dl mungbønner eller mung dal (splittede mungbønner) 2 spiseskjeer ghee, eller kaldpresset olje av god kvalitet Krydder: 1/4 ts brune sennepsfrø 1/2 ts cuminfrø (spisskummen) 1/2 ts malt gurkemeie 1 ts malt koriander ½ ts malt fennikel Revet, frisk ingefær Litt mineralsalt/himalayasalt Grønnsaker: Velg gjerne grønnsaker som er lokale og i sesong. Ellers kan du prøve deg frem med lettfordøyelige grønnsaker som; søtpotet, squash, asparges, gulrøtter, selleri, grønne bønner, fennikel og gresskar Vann til ønsket tykkelse, Kitchari passer fint både som suppe eller tykkere grøt/gryte Bløtlegg mung dhal i minimum 4 timer (hele mungbønner bløtlegges over natten). Hell av bløtleggingsvannet og skyll godt. Skyll også risen før den kokes. Smelt ghee /olje i en kjele, tilsett sennepsfrø og cumin la det putre noen minutter på middels varme til sennepsfrøene begynner å «poppe» og du kjenner lukten bli sterkere. Rør godt og pass på at det ikke brenner seg.

Tilsett resten av krydrene (bortsett fra salt og frisk ingefær) og la det koke lett et par minutter før du tilsetter ris og mung-bønner/dhal. Bland alt og vent noen minutter før du tilsetter vann. La alt småkoke i 20-30 minutter (mungbønner trenger litt lengre koketid enn mung dhal). I mellomtiden hakker du grønnsakene, som blandes inn omtrent halvveis i koketiden. Avslutt med revet, frisk ingefær og litt salt. Du kan variere med forskjellig tilbehør som f.eks sitron eller lime, friske urter, revet kokos, chutney, ristede solsikkefrø eller gresskarkjerner.


40 visninger
Ayurveda i Oslo
  • Facebook Social Ikon
  • Pinterest Sosial Ikon